Logistics warehouse

Logistics warehouse

Het is het begin van je werkdag. Je opent de roldeuren van het magazijn. Een truck meldt zich, zonder chauffeur. Wat nu? Hoe verloopt nu het magazijnproces? Staan de goederen in de juiste volgorde klaar om te worden geladen? Heeft de douane al toestemming gegeven? En hoe zorg je ervoor dat de truck bij het juiste dock aankoppelt? ‘Gewoon’ tegen de chauffeur zeggen waar hij heen moet, is dan geen optie. Het magazijn – de spil van de fysieke goederenstroom in een bedrijf – is ingrijpend aan het veranderen.

 

Toegegeven, het is een kijkje in de toekomst en nog geen scenario van hoe jij morgen je werkdag begint. Maar de boodschap is duidelijk; het magazijn is dé plek waar alle goederenstromen samenkomen en waar alles perfect op elkaar moet worden afgestemd. Niet alleen de processen ín het magazijn, maar juist ook de omliggende processen.

 

Productiebedrijven vóór de opkomst van e-commerce

Ik begon in 1998 als SAP Warehouse Management Consultant. Het magazijn was toen een overzichtelijke plek, met een duidelijke structuur, brede gangen, een ABC-indeling, bulkpartijen, vaste bestelpatronen en orderpickers die van stelling naar stelling gingen. Ook buiten het magazijn was alles redelijk overzichtelijk, want men produceerde voornamelijk make-to-stock.

 

Productiebedrijven nu

Hoe anders is het nu, ongeveer twintig jaar later. De razendsnelle opkomst en ontwikkeling van omnichannel en internetverkopen heeft de boel flink opgeschud, binnen retail maar ook in magazijnen en productiehallen van producerende bedrijven. Die bedrijven hebben een radicale ontwikkeling doorgemaakt. Van make-to-stock naar make-to-order. Van volle pallets naar kleinere of samengestelde pallets (B2B)/pakketjes (B2C). En van weinig retouren naar héél veel. En dan heb ik het nog niet eens over al die technologische innovaties die hun intrede hebben gedaan (en gaan doen) op de werkvloer, zoals voice-picking, zelfrijdende heftrucks, robots, de slimme brillen (augmented reality), RFID, wearables en slimme sensoren (Internet of Things).

 

Dé vraag van dit moment

Door al deze ontwikkelingen vinden er veel meer activiteiten plaats in het magazijn, wat complexiteit in de hand werkt. Terwijl de klant – zowel B2B als B2C – juist veel meer snelheid en flexibiliteit verwacht in de vorm van extreem korte levertijden en een real-time track & trace. Dé vraag van dit moment is dus: hoe zorg je te midden van alle hectiek in het magazijn voor meer snelheid, flexibiliteit en transparantie?

 

Magazijn als operationeel middelpunt

Het antwoord op die vraag zit hem in een goede afstemming van processen ín het magazijn en een gestroomlijnde integratie met de rest van de organisatie. Als alle processen perfect in elkaar overvloeien, weet je precies welke producten direct aan de consument geleverd moeten worden in plaats van aan retailers. Door goede interne logistiek is de kwaliteit van producten gecheckt precies voordat ze naar het magazijn gaan. De zending voldoet aan de vereiste douanewetgeving. En je producten staan op het juiste moment, in de juiste volgorde klaar voor de transporteur om ingeladen te worden, zodat die geen minuut hoeft te wachten. Deze afstemming van planning, interne logistiek, transport en supply chain maakt het mogelijk om kostenefficiënt en sneller te leveren met een hogere klanttevredenheid.

 

Optimalisatie en klaar voor de toekomst

En die technologische innovaties waar ik het net over had? Die moeten soepel aansluiten op al die processen. Zodat mobility oplossingen, agv’s, wearables, voice-picking en de slimme bril feilloos werken en informatie uitwisselen met de werk- en kantoorvloer. Dat de robots precies doen wat ze moeten doen. Dat heftrucks de producten precies dáár neerzetten waar jij het wilt, in de juiste volgorde. En dat die zelfrijdende truck precies weet bij welk dock moet worden aangekoppeld. Dan bereik je echte snelheid. Alles loopt vlekkeloos in elkaar over.

 

Een utopie? Helemaal niet!

 

Het optimaliseren, automatiseren en toekomstklaar maken van je magazijnprocessen is vandaag al mogelijk. Belangrijk aandachtspunt hierbij is om niet alleen verbetering te zoeken in technologische innovaties in het magazijn. Maar om de optimalisatie die je in het magazijn wilt aanbrengen, goed aan te sluiten op het totale supply chain-proces. Als je dat voor elkaar krijgt komt er échte optimalisatie. En zet je de juiste stap voor real-time planning en een omnichannel supply chain.

 

Wil je meer weten over dit onderwerp? Wij hebben hier een boeiend webinar over gegeven. Onze experts in logistiek en warehousing legden uit hoe jij je nu kunt voorbereiden op het magazijn van de toekomst. Bekijk hier de recording.