Innoveren is geen hocus-pocusInnovatie is hot. Wie niet innoveert, telt niet mee. Zo lijkt het tenminste. Je dagen zijn geteld, als innovatie niet als topprioriteit bovenaan jouw agenda staat. Al die focus op innovatie kan voor aardig wat stress zorgen. Ben ik zelf wel innovatief genoeg? En als ik wil innoveren, waar begin ik dan? Voel jij die spanning ook? Laat mij die innovatiestress dan wegnemen. Want innoveren is helemaal niet zo hocus-pocus als het soms lijkt.

 

Waar hebben we het eigenlijk over als we over innovatie praten? Het antwoord is makkelijk. Innovatie is vernieuwing. Het vernieuwen van producten, diensten en processen. Het grappige is dat het woord ‘vernieuwing’ een heel andere klank heeft dan ‘innovatie’. Waar je het woord innovatie al snel associeert met high-tech uitvindingen van Apple en Tesla, kan vernieuwing al gaan om het café bij mij om de hoek waar je nu ook met pin mag betalen. En toch hebben we het in essentie over hetzelfde. Door de inzet van nieuwe technologie (de pinautomaat) zijn de processen en de klantbeleving bij dat café verbeterd.

 

Nu we vastgesteld hebben dat innovatie eigenlijk hetzelfde is als vernieuwing, kunnen we de volgende vraag stellen. Wat houdt vernieuwing nou precies in? In sommige gevallen gaan vernieuwing en innovatie om de introductie van iets dat inderdaad helemaal spiksplinternieuw is. Iets dat we nog niet kenden. Internet bijvoorbeeld. De compact disc. Radio. Maar in 999 van de 1000 gevallen gaan innovatie en vernieuwing om het combineren van bestaande concepten tot het creëren van iets nieuws of het verbeteren van iets dat al bestond. Van zwart-wit-tv naar kleurentelevisie, van mono naar stereo, van kurk naar schroefdop.

 

Oude wijn in nieuwe zakken

Veel innovatie is oude wijn in nieuwe zakken. Het Internet of Things bijvoorbeeld is hot op dit moment. Toch is het feit dat apparaten connected zijn geen innovatie. In de manufacturingwereld worden sensoren al tientallen jaren gebruikt om machines in de gaten te houden. Wél nieuw is de mogelijkheid om op basis van die sensorinformatie analyses te doen en te voorspellen wanneer welk onderdeel het beste vervangen kan worden. Maar die voorspellende software bestaat ook al even. De combinatie zorgt voor de innovatie. Het gaat erom dat je de potentie van een technologie onderkent en bedenkt wat de inzet ervan voor jouw business zou kunnen betekenen. Bij Quinso zijn we voortdurend bezig met vernieuwing. Vaak is innovatie een kwestie van slim verbinden, slim combineren en slim samenwerken. Een aantal voorbeelden uit onze praktijk:

 

  1. Augmented reality op de shopfloor
   Een mooi voorbeeld is het combineren van augmented reality met machine-informatie. Met augmented reality voeg je als het ware een extra laag toe aan de realiteit. En dankzij de sensoren waar ik het eerder over had, beschik je over real-time data over de staat van allerlei machine-onderdelen. Combineer die twee met elkaar, en je kunt via een speciale bril naar een machine kijken en ‘live’ relevante informatie zien. Je ziet gegevens. Metertjes. Virtuele knoppen. Misschien kleurt een deel van de machine rood omdat daar oververhitting plaatsvindt. En als dit allemaal mogelijk is, is het ook mogelijk om een monteur uit Amerika aan te haken en mee te laten kijken. Augmented Reality is niet nieuw. Sensoren zijn niet nieuw. Het visualiseren van data is dat ook niet. Noch monteurs die op afstand meekijken. Maar de optelsom van deze ideeën vormt wel degelijk een veelbelovende vernieuwing die voor grote veranderingen kan zorgen, bijvoorbeeld op de manier waarop machinebouwers service verlenen.

 

  1. Slimme ketel
   Onlangs werkten mijn collega’s samen met mensen van onze klant Remeha. In recordtempo ontwikkelden ze een connected verwarmingsketel in SAP’s Run Live Truck. We combineren een bestaande ketel van Remeha met sensortechnologie en SAP Leonardo. De combinatie van Remeha’s kennis, die van ons en die van SAP, kan tot mooie vernieuwingen leiden. En het opent de deur voor nieuwe mogelijkheden. Wat zou een connected boiler voor het businessmodel van Remeha kunnen betekenen? Zouden ze in de toekomst bijvoorbeeld warmte kunnen verkopen in plaats van boilers? Warm water als een service? Ik zie niet in waarom niet.

 

 1. Slimme fietsbel
  Nog een voorbeeld. We combineerden cloud, sensoren en GPS om een slimme fietsbel te maken die een seintje geeft op het moment dat een fietser een gevaarlijke verkeerssituatie nadert. Slimme technologie die het verkeer een beetje veiliger maakt. Ook dit is een combinatie van bestaande concepten die samen een vernieuwing brengen.

 

Wil jij innoveren en vernieuwen? Heel veel technologie is voorhanden. SAP maakt met Leonardo een heleboel IoT-technologie laagdrempelig en toegankelijk. Tegelijkertijd maken nieuwe concepten zoals blockchain hun opwachting. Mijn advies: verdiep je in dat soort concepten. Kijk of je ze kunt gebruiken om een bestaand concept te verrijken. En bedenk wat dat voor jouw business betekent. Wat betekent het als een monteur vanuit Amerika mee kan kijken naar een machine in Nederland? Wat betekent het om boilers te maken die je op afstand tot in detail uit kunt lezen?

 

Vernieuwen start met samenwerken

Als ik iets de afgelopen jaren geleerd heb, is dat je voor de échte vernieuwing moet samenwerken met anderen. Door kennis van een ander te combineren met jouw inzichten, kom je tot de écht vernieuwende oplossingen. Zelf zoeken we voortdurend de samenwerking op met partijen die kennis hebben van onderwerpen waar we zelf niet genoeg verstand van hebben. Het resultaat? Innovatieve oplossingen die onze kanten helpen om alles te halen uit hun processen, zodat zij grote stappen voorwaarts maken. Vernieuwingen die organisaties écht vooruithelpen en waar gebruikers graag mee werken.

 

Ben vooral niet bang om die samenwerking op te zoeken. Ben niet bang om je kennis te delen. Kijk waar je elkaar aan kunt vullen.

 

Voel jij innovatiestress? Wil je innovatie hoger op je agenda zetten, maar vind je het lastig om een begin te maken? Neem dan gerust contact op met Quinso. Wij helpen je graag om een begin te maken met vernieuwing.

 

Meer weten over onze cases? Bekijk de video over de slimme ketel of de film over de slimme fietsbel.