SAP Partner Presales Certificering

Medio maart van dit jaar kondigde SAP Nederland aan een Partner Presales Community op te zetten. De eerste stap hierin is het certificeren van de presales consultants van haar partners zodat deze skills geborgd zijn binnen deze community. SAP stelt zeer hoge eisen aan haar partners als het gaat om het goed positioneren van de SAP oplossingen bij klanten en prospects. Belangrijk daarbij is, dat een gecertificeerde professional op de juiste manier de klant of prospect kan overtuigen van de toegevoegde waarde van de SAP software. Reden voor Quinso om ook haar eigen consultants het certificeringstraject te laten doorlopen om ook onze professionaliteit en kwaliteit te borgen.

Voorbereiding op de SAP Partner Presales Certificering

De afgelopen tijd ben ik dan ook intensief bezig geweest om me voor te bereiden op deze certificering, op basis van een echte case van één van onze verfproducerende klanten. Om mijn skills naar een hoger level te tillen heb ik wekelijks onze in-house demonstratie/presentatie training gedaan met mede teamleden alsmede met één van onze MT-leden die binnen Quinso verantwoordelijk is voor Business Development. De volgende criteria zijn hierbij o.a. getoetst:

 • Volledige klantspecifieke demo en Powerpoint presentatie;
 • SAP innovaties laten zien in de demo;
 • Presentatieskills algemeen (overtuiging);
 • Time Management;
 • Live demo, dus geen screenshots.

Dit zodat de demonstratie/presentatie inspirerend, effectief, geloofwaardig, relevant, overtuigend en professioneel is en het publiek de boodschap onthoudt.

De klantcase

Onze klant kampt met efficiëntie uitdagingen in haar productieproces. De totale productie ligt momenteel op circa 40% van de totale productiecapaciteit. Dit leidt tot overwerk, extra shifts en zelfs enorme investeringen in nieuwe machines. De Plant Manager heeft behoefte aan inzicht in de prestaties van de productielijnen om vervolgens efficiëntieslagen te kunnen maken binnen de bestaande productieomgeving. “If you can measure it, you can manage it, and you can improve it.”

Onze oplossing: SAP MII met Overall Equipment Effectiveness (OEE)

Ik heb de solution SAP MII met Overall Equipment Effectiveness (OEE) voorgesteld, gepresenteerd en gedemonstreerd aan de hand van een heldere business case en een inhoudelijke demonstratie van de software.

Certificeringsmoment bij SAP

Op 16 september zat het certificeringsteam van SAP Nederland klaar om door mij overtuigd te worden van de SAP MII OEE oplossing en natuurlijk Quinso als expertisepartner.

Alles verliep volgens plan mede doordat ik voorafgaand een aantal dingen gecheckt heb, die eigenlijk standaard zijn, maar al gauw worden vergeten:

 • Beamer en Internetconnectie;
 • Demoruimte, er doorheen lopen en bepalen vanuit welke basispositie ik de presentatie ga geven;
 • Timer

SAP Partner Presales Certificering

 

Tijdens de presentatie heb ik natuurlijk gebruik gemaakt van verschillende technieken uit de Demo2WIN training die ik gevolgd heb:

 • ‘Toggling’, het schakelen tussen afwisselend Powerpoint slides, het scherm met de software en de zogenaamde ‘black-slide’;
 • ‘White-boarding’, het effectief gebruiken van flip-over of whiteboard;
 •  ‘Tell-show-tell’, uitleggen wat het publiek te zien gaat krijgen, het daadwerkelijk tonen ervan en afsluiten door samen te vatten wat men zojuist gezien heeft.

Het resultaat

De certificering neemt een uur in beslag en ca. 10 minuten na afloop werd mij medegedeeld dat het SAP Certificeringsteam er unaniem over eens was dat ik geslaagd was. Ik mag mezelf nu dan ook SAP Certified Partner Presales Consultant noemen.