Elke stap in de logistieke keten efficiënter, goedkoper en duurzamer maken met behulp van slimme technologie, dát is waar het Internet of Logistics om draait. Heeft u al nagedacht over de impact van het Internet of Logistics op uw business? Dan wordt het hoog tijd. IoL gaat de logistieke wereld ingrijpend veranderen. 

Ondergronds transport wordt al tijden aangedragen als oplossing voor dichtslibbende snelwegen en binnensteden. Tot voor kort leek het een utopie. Daar komt verandering in door de introductie van Hyperloop, een systeem dat het mogelijk maakt om mensen en goederen met snelheden tot duizend kilometer per uur in compacte pods te transporteren door een boven- of ondergrondse vacuüm buis. Hyperloop krijgt steeds meer tractie. Zo heeft staalproducent Tata Steel aangekondigd reeds te investeren in de ontwikkeling van een Europese Hyperloop.

Bent u klaar voor het Internet of Logistics?

Cargo sous terrain

Een vergelijkbare ontwikkeling vindt plaats in Zwitserland. Daar wil Cargo sous terrain (CST) een visionair ondergronds transportsysteem opzetten dat allerlei Zwitserse steden en logistieke hubs verbindt. Het multimodale systeem is uitsluitend bedoeld voor goederen, waardoor de druk op de overbezette Zwitserse wegen en spoorwegen af zal nemen. Bergen, files, vakantiegangers, gladheid; goederentransport in Zwitserland heeft straks nergens meer last van. Als het aan Cargo sous terrain ligt, is het systeem in 2030 klaar voor gebruik.

Paradigma shift

Het is bijna niet voor te stellen wat deze ontwikkelingen betekenen op logistiek vlak. Als goederen helemaal automatisch (gedeeltelijk) onder de grond van logistieke hub naar logistieke hub zoeven, is transport geen vertragende, dure of risicovolle factor meer. Het wordt gewoon een stapje in het proces van de shopfloor naar de klant. Daardoor ga je helemaal anders naar transport kijken. Een absolute paradigma shift.

Internet of Logistics

De ontwikkelingen rondom Hyperloop en Cargo sous terrain sluiten heel mooi aan bij de geleidelijke ontwikkeling van het Internet of Logistics. Het Internet of Logistics – Logistics 4.0 – maakt gebruik van slimme technologieën zoals blockchain, IoT, edge computing om de supply chain van grondstoffenproducent tot en met consument super efficiënt, goedkoop en duurzaam te maken. Hyperloop en CST sluiten daar naadloos op aan. Van een risicovol, prijzig en tijdrovend proces waarbij heel veel mensen betrokken zijn, wordt transport een gestroomlijnde, geautomatiseerde processtap.

Het gaat sneller dan u denkt

Hyperloops, ondergronds goederenvervoer, IoT, edge computing… Het klinkt allemaal als toekomstmuziek. Dat zie ik anders. Techniek verandert sneller dan u denkt. Hoe dacht u vijf jaar geleden over zelfrijdende auto’s? Hoeveel cd’s liggen er nog in uw auto? Hoe zwaar was uw eerste laptop? De noodzaak voor systemen als CST en Hyperloop is groot en wordt elke dag groter. Over acht tot tien jaar is ondergronds transport een logistieke realiteit.

En nu?
De vraag is natuurlijk hoe je als maakbedrijf aan kunt sluiten bij deze nieuwe transportmogelijkheid. Aansluiten op ondergronds transport stelt je in staat om je klanten nóg sneller te beleveren. Een paar schoenen kan bij wijze van spreken binnen een uur vanuit een producent in Groningen bij een logistieke hub aan de rand van Amsterdam afgeleverd worden, waarna een elektrisch bestelwagentje the last mile overbrugt. Maar dat betekent wel dat die schoenen er moeten zijn. En daar voorzie ik een uitdaging.

Eigen huis op orde

Technisch zijn we helemaal klaar om maakbedrijven aan te laten sluiten op het Internet of Logistics of ze gebruik te laten maken van Hyperloop of CST. Voor het systeem zelf is geautomatiseerd (ondergronds) transport uiteindelijk niet meer dan een modaliteit zoals een trein of een boot. De échte uitdaging is het feit dat bedrijven er zelf nog niet klaar voor zijn. Om optimaal te kunnen profiteren van de mogelijkheden die nieuwe technologieën zoals Hyperloop gaan bieden, dienen je bedrijfsprocessen immers vlekkeloos te functioneren. Om hier als maakbedrijf klaar voor te zijn, is het zaak om nu al te zorgen voor die gestroomlijnde processen, ook op de productievloer. Uw eigen huis moet eerst op orde zijn.

Overstappen op S/4HANA is dan een hele mooie eerste stap omdat dit systeem standaard ingebouwde mogelijkheden heeft voor Advanced Planning, een volledig geautomatiseerd warehouse met EWM en een connectie van de shopfloor met Manufacturing Integration en Itelligence (MII). Vervolgens is het zaak om de komende jaren te zorgen dat die interne processen draaien als een naaimachientje. Als ondergronds transport een realiteit wordt, bent u er helemaal klaar voor. Daarna scheren uw producten binnen de kortste keren in hun eigen pod naar elke logistieke hub ter wereld.

Meer over Internet of Logistics

Moderne technieken kunnen de wereld van logistiek op z’n kop zetten. In de vlog ‘Bram in de Wereld van… Internet of Logistics’ legt Hubert Wezenberg uit hoe je in de toekomst met Internet of Logistics binnen 2 uur de bestelling, die je nét geplaatst hebt, binnen kan hebben. Bekijk de vlog hier: