Contact +31 (0)73 206 22 00|info@quinso.com

Hoe word je sterrenkok van je eigen Supply Chain?

Ik vind het ontzettend leuk om te koken. Het is spannend om steeds weer te zoeken naar nieuwe combinaties van smaken met verse ingrediënten. Onlangs realiseerde ik me pas hoe complex het eigenlijk is om te besluiten wat ik thuis op tafel ga zetten. Het is een hele uitdaging om rekening te houden met de wensen van drie kids (3, 6 en 8 jaar oud) én mijn lieftallige echtgenote. En toen werd ik me er ook van bewust dat deze uitdaging zich goed laat vertalen naar de dagelijkse praktijk. Namelijk de complexiteit van een optimaal beheerde supply chain met het oog op de kosten en profit.

 

DOOR: WOUTER VERVOORT
BUSINESS CONSULTANT BIJ QUINSO

 

sap-ibp-blog-articleDe keuze voor het avondeten begint bij het verzamelen van alle wensen waarbij ik rekening moet houden met het huishoudbudget. Niet elke wens is overigens evenveel waard want de drie stemmen op pannenkoeken, friet of pizza kunnen we niet altijd serieus nemen. En aangezien ik de boodschappen doe, betaal én ga koken, weegt mijn eigen stem sowieso wat zwaarder dan de rest. Tenzij ik indruk wil maken op mijn vrouw natuurlijk!

Soms zit het mee…

Behalve het verzamelen van alle behoeftes, moet ik ook rekening houden met andere factoren. Het liefst zou ik gaan barbecueën maar de weersverwachting is me toch net iets te slecht. Ik besluit een lasagne te maken. In de voorraadkast ligt nog wel een doosje lasagnebladen en in de koelkast staat nog een flesje kookroom. Die is niet lang houdbaar meer dus dat komt goed uit.

 

Eenmaal in de winkel blijkt dat het wasmiddel dat we altijd gebruiken in de aanbieding is. We hebben thuis nog meer dan genoeg maar voor deze prijs neem ik toch een doosje mee. Als ik bij de groenteafdeling kom, blijkt dat de Pomodori-tomaten uitverkocht zijn. Hét geheim van mijn overheerlijke lasagne… Maar ik ben niet voor één gat te vangen, ik besluit om een zalmlasagne te maken in plaats van de bolognese.

 

Thuis ga ik aan de slag en een uurtje later zet ik een prachtige lasagne op tafel, al zeg ik het zelf. Het zonnetje heeft het tóch gewonnen van de wolken dus eten we lekker buiten. Tijdens de koffie denk ik nog eens terug aan dit hele verhaal. Als kiezen voor het avondeten al zo lastig is, wat zegt dat dan over de processen achter Sales & Operation Planning?

Kookroom als incourante voorraad

Ik begon mijn verhaal met het verzamelen van de wensen voor het avondeten. Dat zou je kunnen zien als het verzamelen van data uit verschillende bronnen. Veel bedrijven hebben moeite om alle relevante informatie snel inzichtelijk te maken. Dat maakt het lastig om snel te reageren op veranderingen in de markt (uitverkochte Pomodori-tomaten), om betrouwbare scenario’s te maken (wel of niet barbecueën) en om slim in te kopen (aanbieding wasmiddel). Wanneer je bedrijf zich bezighoudt met het inkopen, produceren, opslaan en verkopen van goederen, is inzicht in de verschillende factoren die van invloed zijn op productie en voorraadbeheer onwaarschijnlijk belangrijk. Dat inzicht is namelijk bepalend voor de flexibiliteit die nodig is om snel op de markt te kunnen reageren.

 

Je moet kunnen vertrouwen op de kwaliteit van je data. Neem bijvoorbeeld de kookroom uit mijn verhaal die symbool staat voor incourante voorraad. Of de wetenschap dat er nog lasagnebladen in huis zijn: inventory planning. En ook de afweging om wasmiddel in de aanbieding te kopen hangt af van kennis over voorraad, het verbruik, de houdbaarheid, de ruimte in de voorraadkast en het huishoudbudget. Al dat soort data moet op elk moment beschikbaar zijn om de business te ondersteunen bij hun besluitvorming.

Integrated Business Planning

Als het te veel tijd kost om die data te verzamelen dan gaat het mis. Dan sta je te barbecueën in de regen, heb je te weinig geld om af te rekenen, kom je er thuis pas achter dat de kookroom tóch niet meer goed is of schotel je je gezin steeds weer hetzelfde gerecht voor waarmee je het verliest van de moordende concurrentie: de snackbar.

 

Om deze mismatch tussen analyse en realiteit te voorkomen en draagvlak in alle geledingen te creëren, haal je je eigen master chef in huis met de perfecte tools en de allerbeste recepten. SAP  Integrated Business Planning is zo’n tool. SAP IBP business suite heeft de oplossing voor optimaal voorraadbeheer, demand planning voor langere en korte termijn uitgedrukt in logistieke en financiële cijfers (kosten en  winst ).

 

SAP IBP tilt Sales & Operation Planning naar een hoger niveau, waardoor de keuze voor zalmlasagne inzichtelijk en transparant wordt en dit smakelijke gerecht meteen draagvlak krijgt. Bon Appetit!

 

Benieuwd hoe onze klanten hun data in realtime vergaren, samenbrengen en analyseren? Nieuwsgierig hoe zij profiteren van kostenbesparingen en een strategische voorsprong op de concurrentie? Volg dan ons webinar op 23 februari, 9.00 uur. Of neem contact op met mij of een van mijn collega’s!

Door | 2016-12-15T12:22:15+00:00 12 december 2016|Blog|0 reacties

Over de auteur:

Laat een reactie achter