Manufacturing 4.0 lost beloftes in

Wil je een goed beeld krijgen van Smart IndHannover Messe 2019: 5 trendsustry van de toekomst? Dan is de Hannover Messe dé place to be. Quinso bezocht deze internationale technologische hotspot met een select aantal relaties om hen kennis te laten maken met de mogelijkheden van de Digital Supply Chain. De delegatie bestond uit CIO’s en specialisten van onder meer Avebe, Oerlikon, Stahl en ETC. De groep kwam ogen tekort aldus managing partner Hubert Wezenberg en sales manager Marc van der Zon.

Een van de belangrijkste overkoepelende ontwikkelingen die duidelijk werd in Hannover is dat samenwerking het nieuwe normaal is. Partijen ontwikkelen niet meer alles zelf, maar gebruiken elkaars expertise, technieken en producten om nieuwe concepten naar de markt te brengen. De industriële robots van Kuka bijvoorbeeld, zagen we bij veel stands terug. Door bestaande producten te combineren met eigen, innovatieve technologieën ontstaan allerlei nieuwe manufacturing-concepten die alle fases van de supply chain beïnvloeden, van design en productie tot logistiek.

Hubert en Marc zetten vijf meest opvallende ontwikkelingen die ze zagen op de Hannover Messe op een rij.

5 takeaways voor iedere fase van de supply chain

1. Design – Slimme software helpt ontwerpers

Slimme software doet zijn intrede in de designfase. Deze software doet ontwerpvoorstellen op basis van historische data en machine learning. Hierdoor wordt het ontwerpproces geweldig versneld. In combinatie met geavanceerde 3D-printers wordt het bovendien veel eenvoudiger om prototypes te maken. Diezelfde prototypes kun je ook virtueel simuleren. Door ontwerp-, prototyping en testprocessen te versnellen, kunnen producten veel sneller in de markt worden gezet. Diezelfde modellen kunnen vervolgens het startpunt vormen voor een Digital Twin, een virtueel tweelingbroertje van het fysieke object.

2. Planning – Optimale planning door transparante supply chain

Sensoren, GPS-trackers en de belofte van het 5G-netwerk gaan een steeds grotere rol spelen in de supply chain. De voortdurende uitwisseling van data die plaatsvindt door deze technieken zorgt voor een hoge mate van transparantie in de keten. Deze transparantie maakt het mogelijk om de business planning tussen leverancier, klant en eindgebruiker echt te kunnen optimaliseren. Leveranciers weten exact wanneer ze moeten leveren, wanneer ze moeten produceren en wanneer ze hun grondstoffen, onderdelen of halffabricaten moeten bestellen. De eindklant weet op zijn beurt precies in welke fase de bestelling is en wanneer het bestelde product daadwerkelijk geleverd wordt.

Nokia en Qualcomm positioneerden zich in Hannover als innovators in supply chain transparancy. We zijn benieuwd welke partijen zich nog meer kunnen onderscheiden op dit gebied.

3. Productie – Robotica brengt mens in monitoringrol

We zien de trend dat veelvoorkomende productietaken worden overgenomen door robots in te zetten. Productieprocessen worden steeds verder gerobotiseerd en geautomatiseerd. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van self-driving vehicles. Of denk aan de inzet van camera’s en intelligente systemen voor kwaliteitscontroles. Door de inzet van dat soort systemen, ontstaan er extreem flexibele productie-omgevingen, klaar voor orderspecifieke processen.

Op de Hannover Messe bleek dat robotisering het beroep van de shopfloor professional ingrijpend verandert. Productieprofessionals krijgen steeds meer een monitoringrol in plaats van een productierol. Technische professionals monitoren deze processen aan de hand van ondersteunende technologieën, zoals camera’s, artificial intelligence en blockchain technologie. Professionals kunnen dankzij de technologie snel reageren op signalen en daarop bijsturen. We verwachten dat organisaties hier een substantieel efficiëntievoordeel mee kunnen behalen.

4. Logistics – Hetzelfde logistieke proces, steeds betere middelen

Efficiëntie is en blijft ook de sleutel in de zoektocht naar de beste route naar de klant, zo bleek in Hannover. Het logistieke proces blijft wat dat betreft onveranderd, maar de facilitering van de logistiek verandert wel degelijk door steeds beter wordende technologie. Trucks blijven rijden, maar worden elektrisch of zelfrijdend. Productie vindt steeds dichter bij de klant plaats om de transportafstand te verminderen. En delivery-voorspellingen worden steeds accurater door real-time inzage dankzij smart sensoring.

5. Operations – Van massaproductie naar As a Service

De continue stroom van informatie die samengaat met digitalisering verandert uiteindelijk ook de businessmodellen in manufacturing. We zien dat massaproductie steeds meer plaatsmaakt voor klantspecifiek maatwerk en full-service concepten met producten van hoge kwaliteit en een lange levenscyclus. Deze servicegerichte benadering wordt mogelijk doordat organisaties tot op componentniveau informatie kunnen vergaren. Door op microniveau informatie te verzamelen kunnen organisaties via predictive maintenance hun overall serviceniveau verbeteren en de klanttevredenheid verhogen.

Hannover Messe 2019 – de technologische innovaties van morgen

De Hannover Messe biedt ieder jaar een prachtig overzicht van de ontwikkeling van nieuwe technologieën en de mogelijkheden die deze ontsluiten. Quinso helpt organisaties om te onderzoeken hoe zij deze nieuwe technologieën kunnen toepassen in hun bedrijfsprocessen. Wij helpen ze om de vertaalslag te maken.

Waar de innovaties tijdens de Messe vaak nog op zichzelf staan, zorgt Quinso dat deze aansluiten op het core ERP-systeem. Het is immers Quinso’s uitgangspunt dat innovatie niet alleen IT-gedreven moet zijn, maar altijd de business moet versterken. De Hannover Messe is een goed startpunt voor een reis naar een (behoorlijk nabije) toekomst die meer en meer rondom slimme, datagedreven productie en logistiek draait. Tijdens deze reis fungeert Quinso graag als gids en helpen wij onze opdrachtgevers bij het maken van de juiste keuzes.

Wil je meer weten over de toekomst van manufacturing? Dan wijzen we je heel graag op ons whitepaper – The Digital Road to Industry 4.0 and Beyond. Onmisbaar voor elk maakbedrijf dat klaar wil zijn voor een toekomst waarin data de vijfde productiefactor is.

Download het whitepaper