Mijn vriendin en ik zijn onlangs getrouwd. En vóórdat we dat ene papiertje konden ondertekenen, moesten we eerst stapels andere papieren doorwerken. De digitalisering is duidelijk nog niet echt doorgedrongen bij het instituut ‘huwelijk. Zal er ooit een papierloos huwelijk komen? Het doet mij denken aan de verbintenis tussen shopfloor en topfloor; zullen we daar ook ooit afscheid kunnen nemen van de uitgeprinte formuliertjes?

 

Maar de eerste stap naar een papierloos huwelijk is wel gezet. Het is namelijk sinds kort mogelijk om digitaal in ondertrouw te gaan. En aangezien ik een grote voorstander ben van alle gemakken die de digitalisering ons biedt, hebben mijn vrouw en ik gretig gebruikgemaakt van deze mogelijkheid. Deze nieuwe manier van ondertrouw is een simpele administratieve handeling, waarbij je online doorgeeft dat je gaat trouwen. Het is eigenlijk niets anders dan doorgeven dat je gaat verhuizen. Gemeenten hebben hun procedures aangepast aan de huidige tijd, en maken slim gebruik van de gegevens die zij in hun eigen databases hebben. Wij hoefden daardoor niet allerlei documenten te verzamelen, kopieën te maken en gegevens op te vragen.

 

Een verbintenis tussen topfloor en shopfloor

Als het huwelijk steeds minder een papierwinkel kan worden, dan kan een productiebedrijf dat helemaal. Toch verloopt de afstemming tussen topfloor en shopfloor bij veel organisaties nog via uitgeprinte productieorders, werklijsten en planningen. En dat is best vreemd, want beide afdelingen hebben ieder juist een prachtig IT-systeem tot hun beschikking: Enterprise Resource Planning (ERP) voor de topfloor en het Manufacturing Execution System (MES) voor de shopfloor. Waarom is er dan vaak geen digitale verbintenis tussen beide systemen? Waarom dat onnodige gezeul met papieren tussen beide afdelingen?

 

Foto: Manola van Leeuwe – Fotografieplus.nl

 

Een vruchtbaar huwelijk

Daarom heeft SAP het Manufacturing Integration & Intelligence (MII) systeem ontwikkeld. Deze innovatie zorgt voor een directe verbinding tussen de topfloor en de shopfloor, waardoor digitale informatie moeiteloos heen en weer wordt ‘getikt’ tussen het ERP en MES. De topfloor ziet altijd de actuele status van orders en hoeft orders niet meer handmatig af te melden. Het plannen verloopt efficiënter, de foutmarge is lager en de productiviteit hoger. En in tegenstelling tot een digitale maatwerk-oplossing, heeft MII een grafische user interface. Daardoor heeft elke gebruiker met één blik op de monitor inzicht in de juiste informatie.

 

En ze leefden nog lang en gelukkig

Het is eigenlijk net als de ‘ondertrouw nieuwe stijl’, waarbij beide partijen (de gemeente én de aanstaanden) afzonderlijk hun informatie vooral digitaal beschikbaar hebben. Waarom zou je dat eerst allemaal uitprinten om vervolgens een papieren huwelijksakte op te stellen? Waarom koppel je de twee digitale ‘systemen’ niet aan elkaar, zodat alles veel sneller en moderner verloopt? Het papierloze huwelijk tussen topfloor en shopfloor is een succesvol huwelijk, eentje die lang zal standhouden omdat het snelle en duidelijke communicatie mogelijk maakt. Wie wil dat nou niet? Als ik voor mezelf mag spreken: ja, ik wil.

 

Wil je meer weten over dit onderwerp? Op vrijdag 9 december a.s. wijden we hier een boeiend webinar aan. Onze integratiespecialist legt uit hoe je met SAP MII afscheid kunt nemen van papieren orderlijsten en Excel-overzichten en Manufacturing 4.0 binnen handbereik hebt. Meld je aan via de deze link.