Veel organisaties hebben SAP ECC in het hart van hun enterprise resource planning. Er staat echter een toekomstbestendige business suite klaar om de ‘oude generatie’ af te lossen: SAP S/4HANA. Wat betekent dit voor bedrijven in de manufacturing die momenteel met SAP ECC werken? Moeten zij de stap zetten naar S/4HANA? En wat heeft die stap specifiek voor gevolgen voor de Supply Chain Execution-processen? Met dit blog schets ik de vijf belangrijkste veranderingen.

 

Met SAP ECC – en vooral de modules Logistics Execution en Materials Management – heb je een prima systeem ter ondersteuning van jouw Supply Chain Execution (SCE). Waarschijnlijk heb je alles goed op de rit en werkt het naar behoren. Waarom zou je daar verandering in brengen? Het is een gegronde vraag, want een conversie naar S/4HANA is veelomvattend. In dit blog geef ik je een realistisch beeld van de impact van die stap, zodat je een goede afweging kunt maken tussen de zekerheid van jouw huidige systeem en de mogelijkheden van S/4HANA.

 

Dit zijn de vijf grootste veranderingen voor Supply Chain Execution processen als je overstapt:

 

 1. SAP LES verdwijnt
  Met de komst van S/4HANA vervalt de oude module voor Logistics Execution (SAP LE). Deze functionaliteit wordt opgevangen door de applicaties Extended Warehouse Management (SAP EWM) en Transportation Management (SAP TM). De oude LE-processen worden tot uiterlijk 31 december 2025 ondersteund in S/4 HANA. Deze verandering dwingt je om na te denken over de toekomst van jouw SCE-processen. Kies je voor conversie of een nieuwe implementatie? Welke functionaliteit uit SAP LE gebruik je momenteel? En welke applicatie ondersteunt die functionaliteit in de toekomst?
 2.  

 3. Beloftes aan klanten beter waarmaken
  Een viertal veelgeprezen SAP ECC functies zijn in S/4 HANA verbeterd of vervangen. Daardoor kun je veel beter tegemoetkomen aan de behoeftes en verwachtingen van de klant. De functies waar je van profiteert:

  • Live Material Requirements Planning (MRP). Je rekent de voorraad en planning op ieder moment van de dag live door, waardoor je altijd inzicht hebt in waar er problemen zijn of gaan ontstaan.
  • Geavanceerde Backorder Processing (BOP). Je koppelt verkooporders nog slimmer aan voorraden, zodat je de belangrijkste orders tijdig herkent, produceert en levert.
  • Global en multi-level Available to Promise (ATP). Je kunt eenvoudig over vestigingen heen kijken en de beschikbaarheid van componenten controleren.
  • Geïntegreerde Production Planning & Detailed Scheduling (PP/DS). De planning van kritieke producten loopt vlotter, je optimaliseert de grondstoffenplanning en hebt beter zicht op wat je wanneer moet inkopen.

   

 4. Realtime informatie
  Klanten verwachten meer inzicht en flexibiliteit, een snellere levering en producten die in hoge mate zijn gepersonaliseerd. Bij Supply Chain Execution zorgt dat voor een exponentiële toename van leveringen, productieorders en data. S/4HANA maakt het mogelijk om producten tot op de kleinste eenheid direct en real-time te registreren. Je hoeft de registratie van backflush-boekingen en geproduceerde eindproducten niet meer uit te stellen door performanceproblemen; de boekingen worden direct verwerkt. Daarnaast is S/4HANA uitgerust met embedded analytics, waardoor medewerkers altijd realtime toegang hebben tot informatie die voor hen bijzonder waardevol kan zijn.
 5.  

 6. Van modules naar actiegerichte processen
  Het ‘oude’ systeem is gebaseerd op modules die niet de precieze flow volgen van jouw processen. Daardoor zijn mensen regelmatig met taken bezig die niet binnen hun verantwoordelijkheid vallen. S/4HANA is anders opgebouwd. Veel meer vanuit het oog van de gebruiker en de interne processen. Organisaties worden daardoor niet in het keurslijf van hun systeem gedrukt, maar het systeem ondersteunt de natuurlijke processen. Het grote voordeel voor SCE is dat het niet meer nodig is zelf de status van processen door te rekenen om issues te achterhalen. Het systeem presenteert jou proactief de issues, zodat jij jouw aandacht daarop kunt richten. De administratieve verwerking loopt vlotter en iedere afdeling bewaakt zijn eigen taken.
 7.  

 8. Fiori – de nieuwe user interface
  Bij SAP ECC ben je gewend om te werken met transacties en redelijk complexe schermen. Dat is met S/4HANA verleden tijd (ondanks dat transactie codes er nog wel zijn). Je werkt met een startscherm waarop je – afhankelijk van jouw rol – bepaalde tegels ziet. De applicaties die achter die tegels schuilen zijn gemaakt met Fiori, de nieuwe user interface van SAP. Fiori is onafhankelijk van hardware en kan op vrijwel elk device worden gebruikt. De user interface is bovendien heel intuïtief, waardoor het volledig aansluit op de verwachtingen van gebruikers in deze tijd. Het werken met S/4HANA is daardoor logischer en laagdrempeliger. Niet alleen handig voor de huidige gebruikers, maar ook voor het inwerken van nieuwe en tijdelijke krachten.

 

Gamechangers: cloud en IoT

De bovenstaande vijf punten zijn praktisch en toegespitst op SCE. Maar we hebben het nog niet gehad over cloud en Internet of Things, ontwikkelingen die voor SCE échte gamechangers zijn. Met S/4HANA – en vooral het SAP Platform – integreer je IoT in jouw SCE-processen. Denk aan sensoren die je op afstand uitleest, of die proactief een berichten sturen over bijvoorbeeld temperatuurverloop van machines. Die gegevens zijn een waardevolle aanvulling, op basis waarvan je veel eerder kunt ingrijpen in processen. S/4HANA geeft je daardoor niet alleen meer functionaliteit en snelheid, maar zorgt er ook voor dat je volop gebruik kunt maken van innovatieve mogelijkheden.

 

De impact voor jouw organisatie

Ik volg de nieuwste innovaties en SAP ontwikkelingen op het gebied van SCE en S/4HANA op de voet. En ik weet dat er veel staat te gebeuren op dit gebied. Via blogs als deze zal ik je hiervan op de hoogte houden. Overweeg je de overstap naar S/4HANA? Dan brengen we graag in kaart wat de specifieke impact is voor jullie organisatie. Neem contact met mij op of bekijk de roadmap.