< Terug naar overzicht

Wat als ‘de vloer’ de regie neemt?

Over optimale goederenstromen tussen magazijn en productie

SAP EWM optimale goederenstromen

De verschuiving van bulk- naar stukproductie vraagt om een herinrichting van processen. Dat geldt ook voor de aanvulling van grondstoffen en halffabricaten van het magazijn naar de productievloer. Dick Verburg – managing partner bij Quinso – vertelt hoe de afdelingen afscheid kunnen nemen van doorgeefluiken en bufferlocaties, en zo efficiënt mogelijk samenwerken met SAP EWM.

Op vakantie. In de sportschool. Bij de klant. Bij alles wat ik doe, streef ik naar maximaal resultaat. Dat is ook de reden dat ik zeven jaar geleden – samen met drie partners – Quinso ben gestart. We willen organisaties helpen het maximale uit hun processen en uit hun SAP oplossingen te halen, zonder dat zij (onbewust en onnodig) kansen laten liggen. Hoe we dat aanpakken? Op de Quinso-manier; door processen van onze klanten te doorgronden, naar het grotere plaatje te kijken, altijd met hen mee te denken, en inzicht te geven in de mogelijkheden. Met dit blog wil ik vooral dat laatste doen, door een relatief nieuwe functionaliteit van SAP Extended Warehouse Management (SAP EWM) onder de aandacht te brengen: Advanced Production Integration.

SAP ECC als doorgeefluik

SAP EWM Advanced Production Integration helpt producerende bedrijven om de aanvulling van grondstoffen en halffabricaten van het magazijn naar de productievloer zo gestroomlijnd mogelijk te laten lopen, en een actueel overzicht te creëren van  beschikbare voorraden (op detailniveau van verpakkingseenheid). Dit is maar een klein onderdeel van het logistieke proces, maar ook een onderdeel waar veel winst valt te behalen omdat organisaties er kansen laten liggen.

Zo ook één van mijn klanten in de Consumer Products Industry. Zij werken met SAP EWM in het magazijn, SAP ECC in het kantoor en een Manufacturing Execution Systeem (MES) op de productievloer. SAP ECC is de communicatielaag tussen beide andere systemen, waardoor de aansturing tussen productievloer en magazijn onnodig omslachtig is. Waarom communiceren de twee uitvoerende afdelingen niet rechtstreeks met elkaar over uitvoerende processen? Heeft het een toegevoegde waarde om daar een administratief systeem tussen te plaatsen? Daar kan ik kort over zijn: nee, zeer zeker niet.

Suboptimaal administratief proces

Logischerwijs bevat SAP ECC aanzienlijk minder gedetailleerde informatie over de voorraad van grondstoffen en halffabricaten dan SAP EWM. Doordat de directe systeemintegratie tussen productievloer en magazijn ontbreekt bij de bovengenoemde klant, verloopt het aanvullen van grondstoffen bij hen inefficiënt. De magazijnmedewerker krijgt een trigger van een aankomende productieorder met een duur van bijvoorbeeld 48 uur en verzamelt de benodigde grondstoffen voor de gehele order. Met als gevolg dat er uiteindelijk pallets aan voorraden bij de productiehal staan die – wegens ruimtetekort – tijdelijk worden opgeslagen in een bufferlocatie nabij de hal. Operators lopen continu heen en weer van hun werkplek naar de bufferlocatie om gefaseerd de grondstoffen op te halen die ze op dat moment nodig hebben. Er ontstaat een sub-administratie buiten de systemen om, waardoor het overzicht ontbreekt en de naadloze integratie tussen magazijn en productie ver is te zoeken.

Economy of one vraagt om nieuwe processen

Dat kan en moet anders. Zeker gezien de veranderende markt die opschuift naar ‘the economy of one’. Bedrijven moeten steeds meer in kleinere series produceren en sneller kunnen reageren op wijzigingen in de planning. Een indirecte aansturing via SAP ECC houdt die flexibiliteit en snelheid tegen. Organisaties moeten hun procedures daarom opnieuw vormgeven en magazijnen reorganiseren, zodat medewerkers eenvoudiger prioriteit kunnen geven aan zaken die écht voorrang verdienen. En voor 48 uur grondstoffen picken – terwijl de productie niet al die grondstoffen op dat moment nodig heeft – behoeft zeker geen voorrang.

 

Maak kennis met SAP EWM Advanced Production Integration

Sinds de 9.2 release kent SAP EWM een functionaliteit voor een naadloze afstemming tussen productievloer en magazijn: Advanced Production Integration. Deze nog relatief onbekende functionaliteit zorgt ervoor dat het aanvullen van grondstoffen direct wordt afgestemd tussen de uitvoerende partijen, zónder tussenkomst van SAP ECC. De twee afdelingen bepalen samen de standaarden voor de ideale aanvulstrategie, zoals hoe snel een aanvulling bij een machine kan zijn en hoeveel voorraden er bij de werkplek kunnen liggen. Op basis van die informatie krijgt SAP EWM de nodige triggers, altijd uitgaande van werkelijke consumptieboekingen.

Zodra een order wordt vrijgegeven in SAP ECC krijgen magazijnmedewerkers via SAP EWM direct een signaal om gefaseerd precies de juiste hoeveelheid grondstoffen en halffabricaten naar de juiste werkplek te brengen. SAP ECC of het MES laat vervolgens tijdig weten aan het magazijn als er weer behoefte is aan nieuwe bevoorrading. En als de order gereed is, stuurt dat systeem een signaal naar SAP EWM om de producten op te halen en op te slaan. Dat geldt overigens ook voor het materiaal dat nog over is aan het einde van de order. Op deze manier krijgt de vloer controle over het proces.

Een gestroomlijnd proces met optimale goederenstromen

Alle ontvangstboekingen en afgifteboekingen vinden realtime plaats bij de bron – SAP EWM – op basis van de werkelijke consumptie en/of ontvangsten, waardoor de informatie altijd actueel is. Uiteraard komen de boekingen ook in SAP ECC terecht, maar dat systeem fungeert niet meer als doorgeefluik tussen het magazijn en de productievloer. Beide afdelingen werken direct met elkaar samen, waardoor de communicatielijnen en goederenstromen directer, efficiënter en zuiverder zijn. Bovendien zijn er geen bufferlocaties meer nodig voor de opslag van pallets. Op de werkplek zijn altijd precies de juiste aantallen op de juiste plek. Dat geeft de flexibiliteit om snel te reageren op last-minute wijzigingen; je hoeft geen grote hoeveelheden grondstoffen en halffabricaten te verplaatsen als een order wijzigt.

Webinar

Een reden dat de afstemming tussen magazijn en productievloer nog niet altijd soepel verloopt, is dat veel organisaties nog niet bekend zijn met (het potentieel van) SAP EWM, Advanced Production Integration. Ik hoop daar met dit blog verandering in te hebben gebracht. In het webinar ‘Wat als de vloer de regie neemt’, dat ik samen met Niels Blom verzorgde vertel ik er meer over.

Deel:

Gerelateerd