Wat iedereen weet maar vrijwel niemand doet: 3 open deuren voor succesvolle integratie in de manufacturingbranche

Als systemen op de werkvloer en de kantoorvloer perfect zijn geïntegreerd, zorgt dat voor snelheid, inzicht en efficiëntie. Maar hoe maak je zo’n integratieproject tot een succes? Hierbij deel ik de drie belangrijkste randvoorwaarden voor een succesvolle integratie in de manufacturingbranche die iedereen kent, maar die zelden worden nageleefd. Kortom: laaghangend fruit. Doe er je voordeel mee! 

Hierbij dus een korte opfriscursus voor een succesvolle integratie tussen kantoorvloer en werkvloer, speciaal voor groothandels en productiebedrijven. Oh, en wil je meer lezen over de voordelen van deze integratie? Dan kan ik je mijn eerdere blog zeker aanraden.

Open deur #1: maak gebruik van een integratieplatform

Bij Quinso werken wij volgens de ISA-95 standaard voor een geïntegreerde en geautomatiseerde fabriek. Deze standaard bevat een blauwdruk voor de ideale informatie-uitwisseling tussen o.a. het ERP-systeem (kantoorvloer) en het Manufacturing Execution System (werkvloer) of met een andere ketenpartner. Maar hoe breng je die blauwdruk nou het beste in de praktijk: met een point-to-point verbinding of door een communicatieschil tussen de twee systemen te plaatsen? De laatste optie is by far de beste. Belangrijk is hierbij waar je de knip legt (in ERP of  in de communicatieschil). Met een point-to-point verbinding wisselen ERP en MES namelijk direct gegevens met elkaar uit, en heb je een groot probleem bij de diversiteit van MES systemen in je bedrijf., Om nog maar te zwijgen over de rompslomp die het oplevert bij de dagelijkse productieprocessen. Want als er iets mis is met het berichtenverkeer en een operator daardoor geen order doorkrijgt op zijn machine, moet je altijd een specialist aanhaken die het verloren bericht moet opsporen en ontcijferen. Daar gaat veel tijd mee verloren.

Integratieplatform

Met een communicatieschil – ofwel een integratieplatform als SAP Manufacturing Integration & ntelligence – zet je de informatie om naar het juiste formaat, breng je alle interfaces samen op een centrale plek én geef je het berichtenverkeer een gezicht. Daardoor heb je altijd inzicht in het berichtenverkeer en kun je de vinger direct op de zere plek leggen. En misschien nog wel het belangrijkste: met een integratieplatform vergroot je de flexibiliteit van jouw organisatie. Je kunt moeiteloos een extra MES of interface toevoegen, zonder dat interfaces worden aangetast. Sterker nog, de nieuwe fabriek of fusieorganisatie kan meteen gebruikmaken van het bestaande berichtenverkeer in de communicatieschil!

Open deur #2: stick to the standard

De ISA-95 standaard heeft als doel structuur aan te brengen in de informatie die kantoorvloer en de werkvloer uitwisselen. En die structuur maakt het mogelijk om interfaces te standaardiseren. Mijn advies is dan ook: maak daar gebruik van.

Helaas kiezen veel organisaties nog voor maatwerk. Want dat voelt veilig, en dan weten ze in ieder geval zeker dat de oplossing bij hun processen past. Toch? Nou, het tegendeel is waar. De standaard interfaces die SAP bijvoorbeeld aanbiedt, zijn bewezen oplossingen..

Vraag je voorafgaand aan een dergelijk integratieproject dus altijd af: hebben we écht maatwerk nodig of kunnen we ook met de standaard van SAP uit de voeten? En meestal is dat laatste het geval. Je moet alleen afscheid durven nemen van oude, ingesleten werkwijzen. En dan merk je: kiezen voor de standaard geeft juist veel vrijheid. Enerzijds doordat je processen opnieuw kunt uittekenen. Anderzijds doordat je met een keuze voor standaard altijd kunt terugvallen op SAP consultants die in de markt beschikbaar zijn om jou te ondersteunen als bedrijf, waardoor je niet meer afhankelijk bent van die paar mensen die het maatwerk in jouw bedrijf hebben ontwikkeld.

Een praktijkvoorbeeld: met speciale Design Thinking-sessies hebben we Mid Ocean geholpen om hun zestig flows op de werkvloer terug te brengen naar slechts vier happy flows en één exception flow. Wel zo overzichtelijk.

Open deur #3: zie het als volwaardig IT-project

Wat ik veel zie gebeuren bij organisaties, is dat zij het integratieproject voor zich uitschuiven. Zij hebben bijvoorbeeld een grote ERP-implementatie en willen eerst de nieuwe omgeving inrichten en live zetten, voordat ze gaan nadenken over de integratie met de werkvloer of met andere ketenpartners. Mijn advies: neem de integratie gelijk in het voortraject mee. Op die manier verkort je namelijk de doorlooptijd van het totale project, gezien de afhankelijkheden tussen de werkvloer en kantoor. Daarnaast kunnen ERP-consultants en MES-consultants tijdens het project eenvoudig met elkaar schakelen.

Open de deur naar een soepel integratieproject

Ik ga ervan uit dat mijn blog zal bijdragen aan het soepeler laten verlopen van integratieprojecten, en dat je met een grote boog om de bekende valkuilen loopt. Kortom, doe er je voordeel mee! .

Benieuwd naar de mogelijkheden voor verticale integratie binnen jouw organisatie? Ik ga graag met je in gesprek. Neem contact op via jurgen.de.jong@quinso.com