< Terug naar overzicht

‘Alexa, zet de verwarming aan’; een standje hoger in slimme thermostaten

SAP en Quinso ontwikkelden in één week een slimme thermostaat voor klant Remeha. SAP-collega Twan van de Broek, Enterprise Architect bij SAP, schreef er een blog over.

Ontwikkeling van een slimme thermostaat in de RunLiveTruckLoop jij nog steeds richting de thermostaat als je het koud hebt? Of ben je één van die digi-fans met een slimme variant? Goed nieuws als je tot die laatste groep behoort. Er is namelijk nóg meer mogelijk! Dat ontdekte ik toen we in de #RunLiveTruck aan de slag gingen met Remeha, specialist in klimaatoplossingen. In mijn werk ben ik altijd op zoek naar slimme innovatieve oplossingen. Zo ben ik onder de indruk van Amazon’s Alexa, de smart speaker die je met je stem opdrachten kunt geven. In de #RunLiveTruck koppelden we Alexa aan de oplossingen van Remeha. Het resultaat? Binnen één week realiseerde het team van experts een prototype demo. 

 

Slimme thermostaten: bediening vanaf elke locatie en op elk gewenst moment

Een standje hoger in slimme thermostaten: dat is waar het in deze #RunLiveTruck case om draait. Remeha heeft een zeer veelzijdige, veilige en gebruiksvriendelijke slimme thermostaat: wanneer je op je werk bent, kan je alvast op afstand je verwarming aanzetten, zodat je in een warme woning thuiskomt. De verwarming is dus op elk gewenst moment te bedienen met je telefoon of tablet. Ongeacht waar je bent in Nederland. Wat betreft service is de slimme thermostaat van Remeha ook een hoogstandje: storingen worden eerder gesignaleerd, je krijgt inzicht in je gasverbruik en hij ‘connect’ ook nog eens met online weerdiensten.

Extra mogelijkheden voor nog meer comfort

Zoals ik al eerder zei: ‘er is nog meer mogelijk’. De volgende stap – of liever, om in termen van thermostaten te blijven spreken, een standje hoger – is het toevoegen van extra functionaliteiten. Zo wordt de gebruikerservaring nog beter. Het prototype dat we voor Remeha ontwikkelden, is een uitbreiding op een reeds bestaande app. Zo legden we onder meer een koppeling met de digitale agenda van de gebruiker, zodat de app weet wanneer je thuis bent en wanneer niet. Hierdoor hoef je zelf niet meer te regelen dat de verwarming aangaat, dat wordt automatisch gedaan. Door deze link met je agenda weet de slimme thermostaat wanneer je thuiskomt en dus zet hij de verwarming een half uur van tevoren aan, zodat je huis aangenaam warm is bij binnenkomst. En voordat je de deur uit moet? Wanneer je uit je bed stapt, heeft de slimme thermostaat al gezorgd voor de juiste temperatuur. Zo hoef je je ontbijt niet in de kou op te eten.

 

Locatie tracken en daarop inspelen

Bedienen op afstand, linken aan weerdiensten en je agenda zijn interessante features, maar wat dacht je van een koppeling met geofencing? Zo ziet de slimme thermostaat precies waar je je bevindt. Handig wanneer er in je agenda staat dat je een afspraak buiten de deur hebt, maar je toch besluit om thuis te werken. Op die manier gaat de verwarming niet uit, want de thermostaat ziet dat je het huis niet hebt verlaten. Of stel: je bent normaal gesproken om zes uur thuis, maar staat in de file of besluit om langs een vriend te gaan. De slimme thermostaat zet de eerder aangezette verwarming uit en zorgt ervoor dat deze opnieuw aanspringt, wanneer je weer in de buurt van je huis bent.

 

‘Alexa, make it 21 degrees, please’

Waar Alexa blijft in dit verhaal? Ik werd al blij van de koppeling van de slimme thermostaat met een digitale agenda. Ook het gebruik van geofencing maakt me gelukkig. Maar waar mijn hart pas echt sneller van gaat kloppen, is de koppeling met Alexa. De smart speaker is voor veel hulpvragen in te zetten. Bij het bestellen van eten, het switchen tussen radio- en tv-kanalen of omdat je geen zin hebt een vraag in Google te typen bijvoorbeeld. In de #RunLiveTruck hebben we Alexa geïntegreerd met de slimme thermostaat. Je kunt haar zodoende vragen om de verwarming hoger, lager, uit of aan te zetten. Altijd fijn om een persoonlijke assistente te hebben die ervoor zorgt dat je er lekker warmpjes bij zit!

 

Met technologie kunnen we dus heel veel, dat wisten we al. Ondanks die kennis zijn veel klanten en gebruikers toch elke keer weer verbaasd over de mogelijkheden. Dát maakt de #RunLiveTruck zo’n mooi project om aan te werken. Wij zijn dan ook enthousiast over de demo die we hebben gerealiseerd binnen één week en Alexa ook!

 

Dit project kwam tot stand dankzij een mooie samenwerking tussen Quinso, Remeha en SAP. Gezamenlijk ontwikkelden we de next-level thermostaat. Wil je meer weten over dit project en over de Run Live Truck? Kijk dan zeker even dit korte filmpje en lees het blog ‘Innoveren is geen hocus-pocus’.

 

Deel:

Gerelateerd