Groothandel en distributie

De groothandel branche is uiterst dynamisch en uitdagend. Ontwikkelingen aan de afnemerskant, margedruk en internationalisering leiden ertoe dat uw onderneming steeds opnieuw zijn toegevoegde waarde moet aantonen. Magazijnindeling, voorraadbeheer en orderpicking moeten naadloos op elkaar worden afgestemd. De handelsbranche zoekt een oplossing voor specifieke uitdagingen.

Uitdagingen voor de groothandel:

 • Voorraad op het juiste plek op het juiste moment
 • Voorraad op verschillende locaties registreren in één systeem
 • Ophalen of wegbergen van goederen
 • Verschillende systemen met elkaar te laten communiceren
 • Voorspellingen over de verkoop
 • Van webshop naar klantenportaal
 • Voorraad op het juiste plek op het juiste moment

Groothandels willen natuurlijk zeker weten dat zij kunnen leveren. Om hier zeker van te zijn worden vaak ruime voorraden aangehouden. Deze opslag kost veel geld. Een ERP-systeem kan je daarom een seintje geven wanneer voorraden een bepaald minimum is bereikt. Ook kan het automatisch een nieuwe bestelling plaatsen. Zo voorkom je dat je met een tekort aan voorraden zit en dat je klanten teleur moet stellen. Slimme ERP-oplossingen houden ook rekening met seizoensgebonden rotatiesnelheden.

 • Voorraad op verschillende locaties registreren in één systeem

Het komt nogal eens voor dat een groothandel bepaalde artikelen op verschillende locaties opslaat, binnen het eigen magazijn of in verschillende magazijnen. Het is belangrijk dat het ERP deze opslaglocaties ook meeneemt bij de weergave van de actuele voorraad.

 • Opnemen van klantenorders

Orderverwerking begint bij een klantenorder. De moeilijkheid ligt hierbij in de overzetting van deze order naar het ERP. Klanten bestellen namelijk op verschillende manieren. Meestal gebeurt dit per e-mail, per telefoon of via een online systeem, maar soms worden de orders door medewerkers ook nog gewoon genoteerd. Als al deze soorten orders vervolgens handmatig overgezet zouden moeten worden naar het ERP, dan zou dit veel tijd kosten en bovendien foutgevoelig zijn. Een centrale bestelmodule in het ERP zorgt ervoor dat alle orders meteen in het juiste formaat worden aangemaakt.

 • Ophalen of wegbergen van goederen

Een WMS of een ERP-systeem met een krachtige WMS-module kan de beste routes voorstellen voor het ophalen of wegbergen van goederen. Deze systemen genereren geautomatiseerde ophaallijsten die naar lezers en mobiele apparaten verstuurd kunnen worden om fouten te voorkomen en tijd- en papierverspilling te verminderen. Het resultaat: een netter en milieuvriendelijker magazijn. Het gebruik van barcodelezers zoals onze Mobile Warehouse App kan transacties nauwkeuriger maken en het aantal pickingfouten verminderen.

 • Verschillende systemen met elkaar te laten communiceren

Met Electronic Data Interchange (EDI) ‘communiceert’ je systeem met het systeem van je klant zonder menselijke tussenkomst. Dan gaat het meestal om grote volumes en veel leveringen. Het voordeel van EDI is dat bestellingen automatisch worden doorgestuurd, bevestigd en gefactureerd.

 • Voorspellingen over de verkoop

Rapportages kunnen erg interessant zijn voor de voorraadoptimalisatie. Bepaalde ondernemingen willen namelijk beslissen over het eventueel bestellen van voorraad op basis van tendensen en voorspellingen. Zo kunnen ze ervoor zorgen dat ze niet enkel voldoende, maar ook de juiste producten op voorraad hebben. De plek van niet of minder verkochte producten kan dan beter ingenomen worden door een erg populair product. Een ERP kan dus inzicht geven in de populariteit van producten.

 • Van webshop naar klantenportaal

Veel bedrijven hebben een webshop, maar hebben deze nog niet gekoppeld aan de rest van de software. Dat kan je en je klant veel tijd kosten. Denk bijvoorbeeld aan eenvoudige vragen over levertijden. De klant moet in het klassieke geval een mail sturen, of bellen. Bij de groothandel moet iemand dat beantwoorden. Het is heel handig als de klant bijvoorbeeld vier uur voor aflevering automatisch een sms bericht krijgt dat zijn goederen op weg zijn en deze gegevens zelf kan inzien op een klantenportaal.

Mobile Warehouse App

Om een papierloos magazijn in een S/4HANA Public Cloud-omgeving te ondersteunen, hebben we een oplossing ontwikkeld om de efficiëntie in het magazijn te verhogen. Het uitvoeren van magazijnoperaties via elk mobiel apparaat is nu mogelijk met een minimale implementatie-inspanning.

De Klok Dranken digitaliseert haar warehouse met Quinso

Harry Smits, Manager Horeca Operations bij De Klok Dranken, en Gerard Mul, IT Business Partner bij De Kloks moederconcern Grolsch, vertellen hoe zij samen met Quinso de stap zetten van papieren naar digitale processen.

Geïntegreerde software voor groothandel

We hebben diverse oplossingen voor de groothandel van Warehouse Management Systeem om de goederenstromen in uw magazijn(en) beter te stroomlijnen, scanning app tot ERP-systemen.
Graag bekijken we wat voor jou de beste oplossing is voor je uitdaging. Alvast meer weten?

Dick Verburg

Founder & Managing Partner