Chemische Industrie

De chemische industrie kent de nodige uitdagingen. De productie is vaak gebaseerd op specifieke processen die volgens precieze protocollen moeten worden gevolgd en er zijn strenge eisen vanuit de wet- en regelgeving voor zowel het vervoer van als de opslag van chemische grondstoffen, halffabricaten en eindproducten. Heb jij als producent ook uitdagingen om te zorgen voor goede vastlegging de eisen in het proces om zo compliant te blijven? Dan kan Quinso je verder helpen!

Chemie-2

Uitdagingen voor de Chemische Industrie

 • Opslag
 • Batchregistratie van grondstoffen
 • Veiligheid
 • Houdbaarheid
 • Verpakken & vervoeren
 • Traceerbaarheid

 • Opslag
  Bepaalde gevaarlijke stoffen mogen niet bij elkaar opgeslagen worden vanwege brand- of explosiegevaar of moeten gekoeld of in een bunker opgeslagen worden.  Dus de opslag van chemische ingrediënten komt heel nauwkeurig. Dit vereist een ERP-systeem waarin dit goed geregeld is.
 • Batchregistratie van grondstoffen
  Chemische grondstoffen worden doorgaans gekeurd. Het is belangrijk dat batches apart geregistreerd en gelabeld kunnen worden. Batchregistratie van chemische grondstoffen zorgt ervoor dat een chemisch product dat niet voldoet getraceerd kan worden tot de leverancier.
 • Veiligheid
  Bij chemische bedrijven staat veiligheid te allen tijde voorop. Een ERP-pakket voor chemische bedrijven moet dus zo ingericht zijn dat er op verschillende punten in het productieproces veiligheid checks, specifieke productieroutes en kwaliteitscontrole zijn ingebouwd.
 • Houdbaarheid
  Chemische stoffen hebben soms een houdbaarheidsdatum. De werking van bepaalde chemische stoffen kan daarvan afhankelijk zijn. Het ERP-systeem moet waarschuwen of zelfs het productieproces blokkeren wanneer een grondstof niet aan de gestelde eisen voldoet.
 • Verpakken & vervoeren
  De ADR-classificatie van chemische stoffen bepaald hoe groot de verpakking mag zijn en hoe de stof precies verpakt moet zijn. Ook bepaald de gevarenklasse hoeveel van deze chemische stof tegelijk vervoerd mag worden. Het gaat dan om de zogenaamde “afvulrestricties”. De eisen voor verpakken en vervoer in Nederland kunnen bovendien verschillen van die in het buitenland. 
 • Traceerbaarheid
  Elke chemische grondstof, halffabricaat of eindproduct moet voorzien zijn van een veiligheidsblad. Je ERP-systeem moet kunnen communiceren met software ten aanzien van dit veiligheidsblad, zodat de benodigde productinformatie gekoppeld is en digitaal meegestuurd kan worden met elke levering. Ook barcodes en scanapparatuur kunnen de efficiëntie in uw magazijnen en logistieke processen verhogen. 

Voldoen aan de groeiende compliance- en duurzaamheidseisen

De SAP EHS Management is een cloudgebaseerde oplossing die milieu- en gezondheidsproblemen integreert met de bedrijfsprocessen van het bedrijf. Dit helpt je om te voldoen aan wettelijke verplichtingen. Het biedt tools voor het volgen van gevaarlijke stoffen, het beheren van afval en het implementeren van gezondheids- en veiligheidsprogramma’s.

Van labelontwerp tot print

Voor het labelen gebruikt Quinso Loftware’s NiceLabel Label Cloud. Dit is de eenvoudigste, maar toch meest uitgebreide cloud labeloplossing op de markt. Het helpt organisaties bij het beheren van labels – van labelontwerp tot print en elke stap daartussenin.

Quinso denkt graag mee!

Een heleboel factoren waar je dus rekening mee moet houden! S/4HANA is een uitgebreid ERP-systeem gemaakt om organisaties in de chemie sector te helpen om hun groei- en innovatiedoelstellingen te verwezenlijken. Naast een ERP-systeem dat perfect aansluit bij je eigen bedrijf, denken wij graag mee hoe je je bedrijfsproces nog efficiënter kunt maken. Wij brengen in kaart wat je nodig hebt en komen proactief met ideeën.

Jan Tielemans

Founder & Managing Partner