< Terug naar overzicht

Augmented Reality in de fabriek: hoe nuttig is het?

Augmented Reality (AR). We lezen er allemaal over, maar het daadwerkelijk toepassen in de organisatie gaat vaak nog een brug te ver. Daarom besloten we bij Quinso onze voortrekkersrol te pakken en in dit onderwerp te duiken. Samen met onze partner  TWNKLS ontwikkelden we een applicatie die AR naar de werkvloer brengt. In dit blog deel ik mijn eerlijke bevindingen. Hoe is het om hier als ‘groentje’ mee aan de slag te gaan? Is AR ingewikkeld? En is het écht nuttig in de fabriek en voor de maakindustrie- en groothandelsbranche?

Augmented Reality in de fabriek: hoe nuttig is het?

Eind augustus 2017 kreeg ik een verzoek uit de markt om onze SAP Shopfloor oplossing  te koppelen aan een AR-bril met de vraag is AR ’een waardevolle innovatie of is het vooral een mooie gadget?

Ik heb direct een afspraak gemaakt met onze partner TWNKLS, pionier op het gebied van AR en ontwerper van o.a. de IKEA Place app. Ik ging er vrij blanco in. Sterker nog, als senior integratieconsultant was dit voor mij een compleet nieuw gebied. Natuurlijk, ik kende AR wel en had er veel over gelezen. Maar om er meteen een applicatie voor te ontwikkelen, is toch best spannend.

Is AR de nieuwe user interface op de werkvloer?

TWNKLS richt zich wat AR betreft op design, 3D-modeling, animatie, smart glasses en tablets. En bij Quinso voelen we ons helemaal thuis in de supply chain execution, supply chain planning en shopfloor control. Hoe konden we die disciplines samenbrengen? Het antwoord bleek simpeler dan ik vooraf dacht: gewoon op het integratieplatform SAP Manufacturing Intelligence and Integration (SAP MII). Dat voelde voor mij – als senior integratieconsultant – toch al snel behoorlijk vertrouwd.

Met het integratieplatform SAP MII geven we bij Quinso de berichtenuitwisselingen tussen twee systemen een gezicht. We zetten het vaak in als ‘light weight’ MES systeem, zodat een organisatie meer inzicht krijgt in de actuele status van orders en machines. De plant manager kan zo zijn fabriek goed monitoren. En operators werken dan vaak met schermen bij een machine, waarop zij – vanuit SAP MII– precies zien welke orders gedraaid moeten worden en ze orders ook direct gereed kunnen melden.

Het was juist de uitdaging om samen met TWNKLS een AR-applicatie te ontwikkelen, die het scherm bij de machine overbodig maakt. Een applicatie die je aanstuurt met gebaren en die – waar je ook staat – een  digitale laag over je blikveld legt, waarop je precies de informatie ziet die je op die plek wenst.

AR is geen rocket science

Waar te beginnen? Hoe maak je zo’n digitale laag? En hoe zorg je ervoor dat operators met (oog)gebaren kunnen communiceren met SAP én met hun machine? Nou, ik kan je nu uit ervaring zeggen: dat is zo ingewikkeld niet. In principe is een gebaar niet anders dan een muisklik op je scherm. Want net als met een muisklik kun je met een gebaar ook een actie ‘aanzwengelen’ die een SAP transactie opstart en het integratieplatform zorgt er dan vervolgens voor dat de informatie realtime naar het ERP systeem wordt gestuurd. Je moet alleen wel het juiste gebaar aan de juiste acties zien te koppelen. Maar ook dat bleek geen rocket science. Kortom, twee weken nadat ik voor het eerst bij TWNKLS op de stoep stond, hadden we de AR-applicatie gereed.

Missie geslaagd

We presenteerden de applicatie vorig jaar oktober, tijdens het SAP/VNSG evenement connect to innovate. Bezoekers van onze stand konden met een bril op zelf ervaren hoe het werkt; met gebaren start je orders, meld je defecten terug, bekijk je orderstatistieken en stuur je foutmeldingen direct naar  de onderhoudsafdeling. Operators, plant managers en monteurs hebben daardoor realtime inzicht in de prestaties van de productielijn. Veel bezoekers van het event reageerden positief verrast over de AR-mogelijkheden op de shopfloor.

Maar nu de vraag der vragen: voegt het daadwerkelijk iets toe ten opzichte van de ‘ouderwetse’ schermen of een pc? Ik heb een aantal voordelen ontdekt, waarvan ik de belangrijkste nu graag met je deel:

Voordeel: locatiegebaseerde informatie

Met een vast scherm is het moeilijk om een digitale laag over je blikveld te leggen. Met een smartphone, tablet of bril kan dat wel. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is een portable scherm met een camera, en natuurlijk de achterliggende technologie. Stel, je richt die camera op machine A, dan zie je de machine op je scherm met daaroverheen een extra laag die informatie laat zien over die specifieke machine en de gedraaide orders. Richt je het device vervolgens op machine B dan past de laag zich aan, zodat je precies die informatie ziet die bij machine B hoort. Je kunt bovendien niet alleen informatie bekijken, maar ook de machines aansturen. Alles wat operators doen, komt vervolgens direct in SAP ERP terecht.

Kortom, met een AR-applicatie zie je de juiste informatie op de juiste plek. Je hoeft niet meer naar een machine te lopen en het bijbehorende scherm te activeren, of met je laptop een nieuw programma te openen. Nee, je ziet binnen enkele seconden alle informatie die je wilt zien, en dat alles met slechts één pocketsize device. Efficiënter kan haast niet.

Ik heb veel geleerd van de AR ontdekkingsreis. Onder andere dat nieuwe technologie als AR op het eerste gezicht vaak veel spannender lijkt dan het in feite is. The secret to getting ahead is just getting started, om Mark Twain maar te citeren. En dat is écht zo.

Deel:

Gerelateerd