Avebe en Quinso bouwen samen aan een foutloos en snel leverproces

Dat een aardappel meer is dan goed gezelschap voor vlees en groente weten ze bij Avebe maar al te goed. Deze internationale coöperatie van aardappeltelers innoveert namelijk al honderd jaar met dit prachtige gewas. Quinso helpt Avebe daar een handje bij, op het gebied van IT en procesinnovatie. De app die Avebe en Quinso begin dit jaar lanceerden, is een goed voorbeeld van die intensieve en meerjarige samenwerking.

Aardappelen zijn rijk aan hoogwaardige grondstoffen, zoals zetmeel, eiwitten en vezels. Avebe verwerkt die ingrediënten tot halffabricaten voor innovatieve toepassingen in de voedings-, papier-, bouw-, textiel en kleefstoffenindustrie. De leden van Avebe rooien zo’n twee miljoen ton aardappelen per jaar. Die oogst doorloopt een ingenieuze logistieke keten van productielocaties, haventerminals en opslagpunten, naar bulksilo’s, zakgoed en big bags bij de klant.

Het begin van een partnership

Avebe werkt continu aan de verbetering van het logistieke proces. Bas Wijnbergen, Supply Chain Manager bij Avebe: “Leverbetrouwbaarheid en de hoge kwaliteit van onze ingrediënten zijn voor klanten belangrijke redenen om voor Avebe te kiezen. Het is dus essentieel dat ons logistieke proces zo efficiënt, betrouwbaar en soepel mogelijk verloopt. Quinso helpt ons daarbij.” De kiem voor de samenwerking tussen Quinso en Avebe werd gelegd met diverse projecten rondom de verticale integratie tussen SAP en het Manufacturing Execution System, en koppelingen met onder andere het externe transportplatform en het Logistics Management System. Jilt Bakkes, Directeur ICT bij Avebe: “Als onderdeel van die integratie introduceerde Quinso een traceerbaar pallet-systeem waardoor voorraden nu direct zichtbaar zijn in het administratief systeem op kantoor. Het is nu veel eenvoudiger om pallets te picken en de doorlooptijden zijn flink afgenomen.”

Een slim systeem voor foutloze bulkleveringen

Vervolgens startte Avebe een grootscheeps project om de betrouwbaarheid van bulkleveringen te borgen. Quinso en Avebe ontwierpen daarvoor samen een innovatief concept voor meer inzicht in het logistieke proces.

Voorheen was het een opgave om een container met bulklading te herkennen als unieke identiteit in het administratieve systeem”, legt Bas uit. “Dat vergroot de kans op fouten, waardoor bijvoorbeeld het verkeerde bulkproduct in de silo bij de klant terecht kan komen. Nu is dat niet meer mogelijk, omdat elke gevulde container een unieke code heeft in SAP die correspondeert met een fysiek label dat op de container bevestigd is.”

Hoe het werkt

Als een container aankomt bij de haventerminal scant de chauffeur de QR-code op het label, met een speciale app op zijn smartphone. Die applicatie staat realtime in verbinding met SAP, waardoor de chauffeur precies weet welke container naar welke klant moet. Bij de klant scant de chauffeur het label nogmaals én scant hij een code bij de bulksilo. Dat laatste scanmoment heeft drie functies: er vindt een check plaats of het juiste product in de juiste silo’s gelost gaat worden, het facturatieproces wordt automatisch in gang gezet en de voorraad wordt realtime bijgewerkt in SAP. Quinso ontwierp de procedure, implementeerde de innovatieve SAP technologie en bouwde de mobiele applicatie voor chauffeurs.

First time right

Bas: “Mede dankzij Quinso zijn we er nu in geslaagd ons bestaande logistieke proces inzichtelijker te maken. Onze producten vinden daardoor sneller hun weg naar de klant en retourzendingen zijn niet meer nodig.” Jilt vult aan: “Voor klanten is dat een belangrijke reden om voor ons te kiezen,. Onze leveringen gaan altijd first time right. Voor klanten betekent dat betrouwbaarheid en stabiliteit. ”

De mobiele app waar chauffeurs nu mee werken, is de eerste zakelijke applicatie binnen de logistieke keten van Avebe. Jilt: “Quinso is erin geslaagd de app heel praktisch en gebruiksvriendelijk te maken, hoewel de achterliggende technologie behoorlijk complex is. Ik ben trots op dit project, omdat het chauffeurs op een eenvoudige manier helpt hun werk beter te doen.”

Een echt partnership

Quinso en Avebe zijn inmiddels erg op elkaar ingespeeld. Jilt: “Wij kennen onze eigen organisatie natuurlijk als geen ander, maar Quinso had vanaf het allereerste begin interesse in onze processen en wist deze razendsnel te doorgronden. Daardoor vullen we elkaar aan en trekken we gelijkwaardig op.” Bas: “De mensen met wie ik contact heb bij Quinso hebben een bijzondere interesse voor de logistiek. Ik weet niet eens of het IT’ers zijn met een voorliefde voor logistiek of logistiek professionals met een fascinatie voor IT. Dat vind ik een goed teken. Ze denken echt met ons mee, op een veel breder vlak dan alleen SAP.”

Jilt: “Doordat ze bij Quinso de kennis van SAP, logistieke processen en Avebe knap aan elkaar knopen, weten ze altijd de oplossing te ontwerpen die het beste bij de situatie past. We zien Quinso echt als expertisepartner en werken samen op basis van vertrouwen, dat is een prettig uitgangspunt voor de projecten die we in de toekomst nog samen gaan doen.”

Over Avebe

Avebe kent twee organisatorische eenheden, Avebe Commerce en Avebe Operations. Waarbij Avebe Commerce verantwoordelijk is voor de verkoop, marketing en innovatie van zetmeelgebaseerde oplossingen voor klanten in de diverse markten voor Food, Feed, Paper, Building, Adhesives, Textile en Specialties. En Avebe Operations verantwoordelijk is voor de interne keten ten dienste van de markten en omvat productie, logistiek, onderhoud en inkoop.

Oplossingen uit dit artikel

,

Quinso Manufacturing Execution System (Cloud)

Intelligenter en slimmer maken van productiefaciliteiten met het oog op kostenbesparing, efficiency, flexibiliteit en kwaliteitsverbetering.