20% Productiviteitsverbetering bij midocean

Een nieuwe productiefaciliteit biedt geweldige kansen om bestaande processen onder de loep te nemen. Midocean pakte die kans met beide handen aan. Samen met Quinso ontwikkelde de groothandel een innovatief logistiek concept. Het resultaat? “Onze productiecapaciteit is toegenomen en daardoor zetten we nu de standaard in de branche.”

Het moment van de waarheid voor midocean. Want na jarenlang voorbereiden, plannen en bouwen werd de nieuwe productiefaciliteit in Polen officieel in gebruik genomen. Het gebouw in Ruda beslaat 35.000 m2, met tweehonderd machines, vijftien druktechnieken en anderhalve kilometer lopende band. De aansturing van die lopende band, inclusief integratie met magazijn en kantoorvloer, is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen midocean en Quinso.

Van lopende medewerkers naar een lopende band 

“Toen we tien jaar geleden verhuisden naar een productiefaciliteit in het Poolse Chorzow, wilden we daar groeien tot tweehonderd medewerkers”, vertelt Bas Zeegers, Supply Chain Manager bij midocean. “Maar inmiddels staat de teller op ruim achthonderd medewerkers.” Een nieuwe productiefaciliteit was dus onvermijdelijk en bood tevens een geweldige kans om te innoveren. “Dit was voor ons hét moment om de logistiek binnen onze drukkerij te verbeteren”, aldus Hans Kramer, IT Director van de organisatie. Op dat moment verwerkten ze bij midocean dagelijks tussen de vijfhonderd en duizend orders, die stuk voor stuk handmatig van het ene naar het andere station werden gebracht. Zeegers: “Artikelen die bedrukt worden, doorlopen zo’n zes tot soms wel vijftien stations. Je kunt je voorstellen dat er veel tijd ging zitten in die logistieke operatie, om nog maar te zwijgen over de bufferzones en de mogelijke foutgevoeligheid.” En dus koos midocean voor een gloednieuw en geautomatiseerd logistiek systeem, waarin een glansrol is weggelegd voor de lopende band.

Innoveren samen met Quinso

Het nieuwe proces werkt als volgt: er komt een web-order binnen, die belandt via SAP ERP en de ontwerpafdeling in SAP Advanced Planning and Optimization (APO). Dan wordt de order gepickt en gaat deze de lopende band op, waar het kritieke onderdeel begint; het artikel op de lopende band moet de juiste route afleggen en bij het juiste werkstation belanden. Midocean haakte Quinso aan om die intelligentie te bewerkstelligen.

“Na een uitvoerig selectieproces kwam Quinso als winnaar uit de bus”, vertelt Kramer. “Het was een optelsom van hun ervaring, de snelheid waarin zij de oplossing konden realiseren en de persoonlijke klik.” Bovendien was Quinso de enige partij die voorstelde met SAP Manufacturing Intelligence en Integration (MII) te werken, een relatief onbekend systeem voor shopfloor-integratie. Zeegers: “We vroegen een onafhankelijk expert om de voorstellen van drie leveranciers te vergelijken. Hij koos zonder twijfel voor Quinso. Dat gaf de doorslag.”

Draagvlak door Design Thinking

In januari 2017 ging het project van start. Het team had daarmee zeven maanden om alles klaar te stomen vóór de opening; van het opstellen van procesflows tot de implementatie van SAP MII, inclusief integraties met SAP ERP, SAP APO en het Conveyor Control System. Zeegers: “De bestaande, handmatige logistieke stroom kende zo’n zestig flows en dat is natuurlijk niet te doen in een geautomatiseerd systeem. Daarom organiseerde Quinso inspirerende Design Thinking-sessies, waarbij we al die losse flows en uitzonderingen in vier happy flows en een exception flow goten, met als resultaat: een logistiek concept waar iedereen achter stond.” Door die grondige voorbereiding kon het team de oplossing binnen de tijd en binnen het budget implementeren. “Dit deel van het logistieke project is geen moment spannend geweest”, blikt Zeegers terug.

Klaar voor het hoogseizoen

Sinds de opening van de productiefaciliteit in Ruda loopt de aansturing van de lopende band op rolletjes. De orders gaan automatisch langs alle werkstations, waarbij de goede printopdracht met de goede druktechniek op de order terechtkomt. “Ondanks dat we qua change management nog in een transitie zitten, draaien we nu al meer productie dan op onze vorige locatie”, vertelt Zeegers. “We verwachten straks een productiviteits-verbetering van tussen de twintig à dertig procent.” Zijn collega vult aan: “We hadden het aankomende hoogseizoen nooit in ons oude pand kunnen draaien, maar nu is ons logistieke apparaat er helemaal klaar voor.

Midocean: Quinso is een betrokken no-nonsense partner

Midocean focust zich momenteel vooral op de menselijke kant van de verandering, want het is uitdagend om achthonderd medewerkers anders te laten werken dan ze jarenlang gewend waren. “De betrokkenheid van Quinso komt daarin sterk naar voren”, vertelt Kramer. “De consultants vinden het namelijk net zo frustrerend als wij als een medewerker toch nog iets handmatig probeert te doen.” Zeegers vult aan: “Het project voelde echt als een teamopdracht, waarbij Quinso ons continu begeleidde om binnen de oplossing en binnen de scope van vijf flows te blijven. Niet met dikke rapporten of ellenlange presentaties, maar gewoon door te doen, het overzicht te behouden en altijd kritisch te blijven. Met onze moderne productiefaciliteit zetten we nu de standaard in de branche. Quinso heeft ons geholpen die slag te maken, en op een veel breder vlak dan alleen de automatisering. We zijn nu klaar voor de toekomst.”

midocean

Over Midocean

Midocean is een groothandel in promotionele artikelen. Het hoofdkantoor staat in het Nederlandse Ede, en vanuit lokale verkoopkantoren in Spanje, Duitsland, Hongarije, Frankrijk, Italië en Nederland bedient de organisatie de complete Europese markt. Sinds de oprichting in 1965 heeft midocean zich ontwikkeld tot one stop shop inclusief ontwerpafdeling en drukkerij, waar de artikelen worden voorzien van logo’s of andere reclameboodschappen. De organisatie verstuurt orders binnen 24 uur door heel Europa en is daarmee een voorloper in de markt.

Oplossingen uit dit artikel

Manufacturing Integration & Intelligence

MII is een verbinding tussen de machines op jouw werkvloer en de operationele (ERP-)systemen binnen jouw organisatie.