Integrated Business Planning

De juiste producten op het juiste moment leveren, bestellingen op korte tijd verwerken en behoeften van klanten voorspellen. Op basis van de juiste planningsoplossing kunnen processen in de gehele supply chain worden geoptimaliseerd. SAP Integrated Business Planning (IBP) digitaliseert en connecteert al je processen, zodat jij je klanten nog beter kan bedienen.

Wat is SAP Integrated Business Planning?

SAP Integrated Business Planning is een cloudgebaseerde oplossing voor vraag- en voorraadplanning in de gehele supply chain op basis van SAP S/4HANA. Het is ontwikkeld om een geïntegreerde, uniforme planning te realiseren waarbij alle onderdelen van de supply chain op elkaar afgestemd kunnen worden. SAP IBP bestaat uit 6 modules: SAP IBP for Sales and Operations, SAP IBP for Demand, SAP IBP for Inventory, SAP IBP for Response and Supply, Demand Driven Material Requirements Planning en de Supply Chain Control Tower. De verschillende componenten kunnen zowel afzonderlijk als in combinatie worden gebruikt.

De afbeelding geeft de onderdelen weer die in SAP Integrated Business Planning zitten (SAP IBP). Daarnaast laat het ook zien hoe SAP IBP valt in het SAP landschap.

6 onderdelen van SAP Integrated Business Planning

 1. Verkoop en operaties: ontvang verkoopplannen om de bedrijfsresultaten te maximaliseren in overeenstemming met uw bedrijfsstrategie. 
 2. Vraag: met behulp van machine learning ontvang je transparante vraagprognoses voor uitgebreide en overkoepelende vraagplanning en -prognoses, zelfs bij korte termijn schommelingen. 
 3. Voorraad: optimaliseer voorraaddoelen in je toeleveringsketen door rekening te houden met vraag- en aanbodfactoren.
 4. Respons en aanbod: je kunt reageren op veranderingen op korte termijn, rekening houden met beperkingen en wat-als-analyses uitvoeren.
 5. Demand Driven Material Requirements Planning: je stuurt op het vinden van de juiste balans tussen klantvraag en voorraad. Het is een aanpak waarmee levertijden van producten verkort kunnen worden door juist te wachten met produceren tot klanten een bestelling doen. 
 6. Supply Chain Control Tower: je bewaakt en analyseert de supply chain in realtime. De supply chain control tower helpt bij het maken van zinvolle analyses bij het nemen van beslissingen, zodat je kunt handelen in plaats van reageren.

Voordelen van SAP IBP

 • In balans brengen van vraag en aanbod;
 • Harmonisatie van de planning voor alle bedrijfsonderdelen;
 • Planning met geavanceerde algoritmen, optimalisatie, en ‘what-if-scenario’ simulatie planning;
 • Verhogen van sales performance (on time in full);
 • Minimale opslag- en productiekosten;
 • End-to-end supply chain overzicht met monitoring, analyse, alerts en management by exception;
 • Sterke prestaties door native ontwikkeling op het SAP HANA-platform.

Webinar SAP Integrated Business Planning voor voorraad

Om de markt en uw klanten goed te bedienen, wilt u altijd de juiste producten in de juiste hoeveelheid op de juiste plaats hebben. Een behoorlijke uitdaging aangezien de klantvraag steeds onvoorspelbaarder wordt en supply chains steeds complexer. Hoe bepaal je de optimale voorraden als verandering de enige constante is waar je écht op kunt bouwen? SAP Integrated Business Planning for Inventory kan je hier wellicht bij helpen.

20% Productiviteitsverbetering bij midocean

Een nieuwe productiefaciliteit biedt geweldige kansen om bestaande processen onder de loep te nemen. Midocean pakte die kans met beide handen aan. Samen met Quinso ontwikkelde de groothandel een innovatief logistiek concept. Het resultaat? “Onze productiecapaciteit is toegenomen en daardoor zetten we nu de…

Annemarie de Jong

Senior Consultant

Ben je klaar voor de toekomst?

Kortom, met SAP Integrated Business Planning stoom je jouw supply chain management meteen klaar voor de toekomst.
Neem contact op met Annemarie de Jong. Zij helpt je graag op weg! 

Meer zoals dit