Food Industrie

Voedingsmiddelenindustrie

Elke industrie kent uitdagingen. Zo is dat in de voedingsmiddelenindustrie niet anders. Marges die onder druk staan, steeds strenger wordende regelgeving op het gebied van veiligheid en kwaliteit. En wat te denken van de consument die voortdurend veeleisender wordt.
Wij weten precies hoe het in de voedingsmiddelenindustrie aan toegaat. En hoe we slimme technologie kunnen inzetten om uitdagingen aan te gaan. 

Uitdagingen voor de voedingsmiddelenindustrie

 • Kwaliteitsbeheer
 • Transparantie voor compliance met klanteisen
 • Track & Trace / Barcodes
 • Houdbaarheidsdatum
 • Documentatie en ingrediëntenlijsten

 • Kwaliteitsbeheer
  Als het om kwaliteitsbeheer gaat, nemen productiebedrijven in de voedselindustrie geen risico’s. Je productieproces is afhankelijk van diverse strenge kwaliteitscontroles. Van een ERP-systeem verwacht je dan ook dat het je helpt aan de hoogste kwaliteitseisen te voldoen. In je ERP-systeem moeten deze checks gekoppeld kunnen worden aan afzonderlijke producten, batches of ladingen.
 • Transparantie voor compliance met klanteisen
  Naast traceability en tracking is ook transparantie naar de klant toe erg belangrijk in de voedselindustrie. Klanten eisen steeds meer openheid over ingrediënten en verwerkingsprocessen van het voedsel dat in de winkel ligt. Je producten moeten van overheidswege voorzien zijn van correcte informatie. Daarnaast is ook certificeringen erg belangrijk. Deze mogen echter alleen op de verpakking staan. Je ERP-systeem moet daarom in staat zijn om productlabels samen te stellen conform de eisen van de EU.
 • Track & Trace / Barcodes
  Ondanks alle kwaliteitscontrole bij de productie en handel gebeurt het toch nog regelmatig dat een voedingsartikel uit de handel moet worden genomen. De traceability van ingrediënten, processen en verwerkingsactiviteiten is dan enorm belangrijk. Door terug te gaan in de productiecyclus van een product kan er goed bepaald worden waar het probleem precies ligt. Een ERP-systeem met een oplossing voor het scannen en uitlezen van barcodes is dan een must.
 • Houdbaarheidsdatum
  Voor een snelle verhandeling van verse producten is een geoptimaliseerd warehouse management van groot belang. Bij verse producten moet dat wat de kortste houdbaarheidsdatum heeft, het snelst geleverd worden. Meestal wordt er voor het magazijnbeheer dan ook gekozen voor het principe van First-in, First-out of zelfs voor First-expired, First-out. Naast de indeling van het magazijn is ook de orderpicking van invloed op de handel in verse producten. Hoe vlotter de picking verloopt, hoe sneller en verser de voedingsmiddelen geleverd kunnen worden aan klanten.
 • Documentatie en ingrediëntenlijsten
  De meeste voedingsmiddelen worden gefabriceerd met behulp van een flinke lijst van ingrediënten, met elk een aparte transportroute en een eigen houdbaarheidsdatum. Je ERP-systeem moet dit allemaal kunnen managen.

9 gouden regels voor een soepele en snelle implementatie van S/4HANA Cloud

Ben je klaar om te ontdekken wat de 9 gouden regels voor een succesvolle SAP S/4HANA Cloud-implementatie zijn? Download dan het expertpaper.

Naam(Vereist)

Van labelontwerp tot print

Voor het labelen gebruikt Quinso Loftware’s NiceLabel Label Cloud. Dit is de eenvoudigste, maar toch meest uitgebreide cloud labeloplossing op de markt. Het helpt organisaties bij het beheren van labels – van labelontwerp tot print en elke stap daartussenin.

vanRijsingengreen klaar voor innovatie met SAP S/4HANA

VanRijsingengreen, al 50 jaar een bekende leverancier van gezonde en verse voedingsmiddelen, maakte de overstap naar SAP S/4HANA. De belangrijkste drijfveer? Het verbeteren van de huidige soft- en hardware en het doorvoeren van procesverbeteringen, zodat er makkelijker op nieuwe ontwikkelingen kan worden ingespeeld.

Benieuwd wat Quinso voor jouw bedrijf kan betekenen?

Met onze verschillende oplossingen speciaal ontwikkeld voor bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie, spelen we gericht in op de unieke uitdagingen in deze sector.

Niek Geene

Business Consultant