< Terug naar overzicht

Overgaan op S/4HANA Cloud in 3 fasen

De keuze is gemaakt: je wil over naar S/4HANA Cloud. Maar dan komen de vragen: Hoe pak ik dit aan? Hoe zorg ik ervoor dat de business gewoon doorloopt? Dat de omzet er niet onder lijdt? Verandering is weerstand, maar hoe minimaliseer ik de weerstand van mijn medewerkers en stimuleer ik hen de verandering juist te accepteren en mee te bewegen? Om antwoord te geven op deze vragen onderscheiden we bij het overgaan op S/4HANA Cloud 3 fasen: Discovering, Moving Smart en Walking Ahead. Elke fase neemt een essentiële plaats in bij het realiseren van een succesvolle digitalisering en standaardisatie van je bedrijfsprocessen met behulp van S/4HANA Cloud. In dit blog duiken we dieper in op deze fasen.

Fase 1: Discovering your smart move

Zonder Discovering fase geen succes. Dat is onze overtuiging. Als eenmaal het besluit van het transformeren naar S/4HANA Cloud is genomen, willen veel organisaties snel starten. Ze zien de overgang als een IT-­project, maken de IT­-afdeling verantwoordelijk en wachten af tot ze het signaal krijgen dat het nieuwe systeem live is, zodat iedereen ermee kan gaan werken en de voordelen direct geplukt kunnen worden. Was het maar zo makkelijk.

S/4HANA Cloud werkt vanuit meer dan 800 best practices, biedt heel veel functionaliteiten en is een van de intelligentste systemen ooit. Daarmee is het van onschatbare waarde voor een organisatie, maar de consequentie is ook dat het overgaan op dit systeem, meer vraagt dan een technologische aanpak.

Voor het slagen van de implementatie is het van essentieel belang om goed nagedacht te hebben over de implementatieroute. Wat zijn de resultaten die je verwacht te realiseren door het overgaan op S/4HANA Cloud? Hoe ga je de implementatie inrichten? Welke processen van de 800 best practices zijn voor jouw organisatie relevant? Welke uitzonderingen wil je daarop maken? Neem vooral de tijd om samen met medewerkers een antwoord op deze en andere vragen te formuleren.

Vanuit Quinso ontwikkelden wij hiervoor het Quinso Digital Discovery Assessment, waarin alles bij elkaar komt en waaruit een verbeteradvies voortkomt voor de volledig supply chain van jouw organisatie, van inkoop tot verkoop en van topfloor tot shopfloor.

Fase 2: Moving Smart to SAP S/4HANA

De Moving Smart fase behelst de daadwerkelijk implementatie van de software. Zowel vanuit de technologie als de menskant. Om deze fase goed te doorlopen, ontwikkelden we de Quinso Activate Methodiek. Een methodiek met uitgewerkte ‘versnellers’ (accelerators) die zorgen voor een versnelde implementatie. Waarin gewerkt wordt in kortlopende sprints, waardoor elke week resultaat bereikt wordt en voortdurende bijsturing plaatsvindt tot het eindresultaat er staat. Ook krijgt verandermanagement veel aandacht tijdens de Moving Smart fase. In de praktijk hebben wij ondervonden dat veel organisaties hier vaak te makkelijk over denken. Zij verwachten dit zelf tussendoor wel even te doen. Maar het is cruciaal voor een succesvolle implementatie om continu de mensen in het proces mee te laten doen en denken. Om zo ‘oud denken’ om te buigen naar ‘nieuw denken’.

Fase 3: Walking Ahead with SAP S/4HANA

Na de livegang van de software, start de Walking Ahead fase. De fase waarin je als organisatie steeds meer zult profiteren van de voordelen van S/4HANA Cloud. Na een toch wel inspannende implementatietijd, staat het systeem live en werk je volgens de gekozen best practices. Vanaf dag één zul je als organisatie hier de vruchten van plukken. Maar er is meer. Veel meer. S/4HANA Cloud biedt veel functionaliteiten waar je niet direct gebruik van maakt. Ga stap-voor-stap ontdekken wat jou nog meer gaat helpen om je business te laten groeien. 

3 fasen en 9 gouden regels

Binnen elke fase hebben wij gouden regels benoemd die leiden tot het succesvol overgaan naar S/4HANA Cloud. Rogier Leijsen, S/4HANA Cloud Project Manager en Joris Sikking, S/4HANA Cloud Solution Architect, delen met plezier deze 9 gouden regels met jou. Door het volgen van de regels ga je met jouw organisatie gegarandeerd succesvol over op S/4HANA en benut je maximaal de voordelen van dit krachtige systeem.

Wil je ontdekken welke gouden regels er per fase zijn? Download dan het expertpaper. Dit document is een waardevolle gids voor iedereen die overweegt de overstap te maken.

Ontvang het expertpaper

Naam(Vereist)

Deel:

Gerelateerd