< Terug naar overzicht

SAP ECC: tijd om over te stappen?

In een tijd waarin bedrijven voortdurend zoeken naar manieren om competitief en innovatief te blijven, speelt technologie een cruciale rol in het realiseren van deze doelen. Centraal in veel van deze technologische ecosystemen staat SAP ECC, een systeem dat jarenlang de ruggengraat vormde voor bedrijfsprocessen over de hele wereld. Maar terwijl de digitale wereld evolueert, rijst de vraag: is SAP ECC nog steeds de beste optie, of is het tijd om over te stappen naar iets geavanceerders, zoals SAP S/4HANA

Deze blog duikt in het belang van het overwegen van een upgrade van SAP ECC naar SAP S/4HANA, verkent de voordelen van zo’n overstap en biedt inzicht in hoe deze transformatie niet alleen een technische update betreft, maar een strategische zet richting toekomstige groei en innovatie. We bespreken de impact die deze upgrade kan hebben op je bedrijfsvoering en hoe het je voorbereidt op de uitdagingen en kansen die voor ons liggen. 

Twee hikers die bezig zijn met hun reis. deze reis staat symbool van de reis die je kan maken met SAP ECC

Wat is SAP ECC  

SAP ECC, of SAP ERP Central Component, is als een motor in het hart van vele bedrijven wereldwijd. Het is een allesomvattend softwarepakket dat bedrijven ondersteunt in vrijwel elk aspect van hun operaties, van inkoop en productie tot verkoop en boekhouding. SAP ECC helpt bedrijven hun processen te stroomlijnen, efficiëntie te verhogen en een helder inzicht te krijgen in hun operaties. Deze software staat centraal in het mogelijk maken van geïntegreerde bedrijfsprocessen, wat betekent dat verschillende afdelingen naadloos met elkaar kunnen communiceren en samenwerken. Dit leidt tot betere besluitvorming, verminderde operationele kosten en een verbeterde klanttevredenheid.  

SAP ECC door de jaren heen  

SAP ECC is een essentieel stuk software voor bedrijven over de hele wereld. Het is ontworpen in de jaren ’70, toen SAP R/2 lanceerde, een systeem ontworpen voor mainframe computers. Dit was een revolutie in de manier waarop bedrijven hun operaties beheerden, door processen zoals financiën, productie en human resources te automatiseren. 

In de jaren ’90 introduceerde SAP R/3, dat op client-server architectuur draaide. Dit was een enorme stap vooruit, waardoor bedrijven in verschillende locaties in real-time gegevens konden delen en verwerken. R/3 legde de basis voor wat nu bekend staat als SAP ECC. 

Met de komst van het internet evolueerde SAP zijn aanbod verder naar mySAP ERP in de vroege jaren 2000, waarmee bedrijven nog meer geïntegreerde functies en toegang tot online portals kregen. Uiteindelijk werd dit SAP ECC, een volledig geïntegreerd ERP-systeem dat de ruggengraat vormt voor de operaties van duizenden bedrijven wereldwijd. 

Tegenwoordig staat SAP ECC bekend om zijn robuustheid en veelzijdigheid, maar de wereld verandert snel. Denk aan de opkomst van cloud computing, big data, en kunstmatige intelligentie. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van SAP S/4HANA. Een next-generation ERP-systeem ontworpen om te voldoen aan de eisen van het moderne digitale landschap, met verbeterde prestaties, vereenvoudigde processen, en de mogelijkheid om grote hoeveelheden data te verwerken. 

Het belang van upgraden van SAP ECC naar S/4HANA 

SAP ECC heeft jarenlang bedrijven ondersteund met krachtige processen en functies. Maar de toekomst vraagt om meer: meer snelheid, meer flexibiliteit, en vooral, meer intelligentie. SAP S/4HANA is ontworpen om aan deze eisen te voldoen door gebruik te maken van geavanceerde in-memory technologie, waarmee real-time gegevensverwerking mogelijk wordt. Dit betekent dat je direct inzicht hebt in je bedrijfsvoering, waardoor je sneller geïnformeerde beslissingen kunt nemen. 

De overstap naar SAP S/4HANA is ook een strategische zet voor de toekomst. SAP heeft aangekondigd dat de ondersteuning voor ECC in 2027 zal eindigen, waardoor het voor bedrijven noodzakelijk wordt om te upgraden om continuïteit in hun bedrijfsvoering te waarborgen.

Overstappen naar S/4HANA? 

In deze blog zijn we dieper ingegaan op SAP ECC. We hebben gezien dat SAP ECC bedrijven jarenlang krachtig heeft ondersteund, maar dat de toekomst roept om meer – meer snelheid, flexibiliteit, en intelligentie. 

Bij Quinso begrijpen we dat de keuze voor een nieuw ERP-systeem niet licht genomen wordt. Daarom hebben we een expertpaper ontwikkelt: 7x onmisbaar bij de overstap van SAP ECC naar SAP S/4HANA.  Hierin delen Annemarie de Jong en Joos van de Wittenboer waardevolle inzichten en praktische adviezen voor organisaties die klaar zijn om de stap naar de toekomst te zetten. Download het expertpaper nu en zet de eerste stap naar transformatie. 

Deel:

Gerelateerd