< Terug naar overzicht

SAP S/4HANA: wat is het en wat kun je verwachten?

Hoe reageer je als organisatie snel en efficiënt op verandering in de markt? SAP S/4HANA geeft je die mogelijkheid. Het platform staat garant voor gestroomlijnde processen en nieuwe mogelijkheden voor innovatie en groei, waardoor het een strategisch slimme keuze is om als vervanging voor je huidige ERP-systeem te kiezen. Met de juiste voorbereiding en helder inzicht wordt jouw organisatie toekomstbestendig.

In 2027 is het zover: SAP stopt met het ondersteunen van SAP ECC. Als organisatie is het dus van belang om na te denken over een nieuw ERP-systeem. In dit blog geven we antwoord op de vraag wat S/4HANA is en wat het voor jouw organisatie kan betekenen.

S/4HANA is het ERP systeem van SAP. het vormt het hart van je data. dat is wat je op deze afbeelding ziet. twee mensen in de kern van de date wijzend naar de cloud.

Wat is S/4HANA eigenlijk?  

S/4HANA is de nieuwere, meer geavanceerde versie van SAP’s ERP-systeem. Het is ontworpen om bedrijven te helpen efficiënter te werken en beter gebruik te maken van data. Met de stopzetting van ECC-ondersteuning, moedigt SAP klanten aan om naar dit modernere platform over te stappen.

Wat deze overstap voor jouw organisatie betekent? Het is meer dan alleen een software-update. Het is een kans om processen te heroverwegen, inefficiënties aan te pakken en innovatie te stimuleren. Denk hierbij aan verbeterde prestaties, toegang tot real-time data en een betere gebruikerservaring. Maar de echte impact ligt in hoe je deze technologie gebruikt om jouw bedrijfsdoelen te bereiken. S/4HANA is gebaseerd op een vereenvoudigd datamodel en biedt een gebruikersvriendelijke user interface dankzij SAP Fiori.

Kernfuncties van S/4HANA

 • In-memory computing
  Een in-memory database (IMDB) is een type database dat gegevens opslaat in het hoofdgeheugen van een computer (RAM) in plaats van op traditionele schijven. Het ophalen uit het geheugen is veel sneller dan van een schijf of SSD. Zo wordt data in een split-second geanalyseerd en verwerkt. Dit betekent dat je onmiddellijk inzicht krijgt in financiën, verkoop, voorraad en klantgedrag. Hierdoor identificeer je trends, monitor je prestaties en voorzie je potentiële problemen voordat ze invloed hebben op je bedrijf.
 • SAP Fiori
  SAP Fiori is een verzameling van meer dan 800 apps die speciaal zijn ontworpen om de gebruikerservaring van SAP-systemen makkelijker te maken. Het biedt een vliegensvlugge werkomgeving waarin efficiëntie centraal staat. Of je nu op je desktop, tablet of smartphone werkt, de apps zijn beschikbaar op al je apparaten. Hierdoor ga je altijd en overal moeiteloos aan de slag.
 • Supply chain management
  Integratie en automatisering van end-to-end supply chain processen. Het biedt real-time inzicht in voorraad, transport, planning en uitvoering. Dankzij geavanceerde algoritmes voor vraagvoorspelling en voorraadbeheer helpt S/4HANA bedrijven om hun voorraadniveaus te optimaliseren, kosten te verlagen en klanttevredenheid te verhogen.
 • Milieu, gezondheid en veiligheid
  SAP S/4HANA biedt uitgebreide ondersteuning voor milieu, gezondheids- en veiligheidsmanagement (EHS). Zo waarborg je als organisaties de compliance met regelgeving en beheers je operationele risico’s. Het systeem faciliteert het beheer van chemische stoffen, afval, emissies en werkplekveiligheid, en ondersteunt proactief incidentmanagement en -rapportage. Door integratie met andere bedrijfsprocessen biedt SAP S/4HANA een holistisch overzicht van EHS-gerelateerde risico’s en prestaties, wat helpt bij het nemen van geïnformeerde beslissingen ter verbetering van de duurzaamheidspraktijken van het bedrijf.

De voordelen van overstappen op S/4HANA

 • Verhoogde efficiëntie
  De in-memory technologie van HANA maakt verwerkt met ongeëvenaarde snelheid data waardoor real-time analytics mogelijk is.
 • Verbeterde gebruikerservaring
  SAP Fiori zorgt voor een intuïtieve, gestroomlijnde werkomgeving.
 • Vereenvoudiging van processen
  Het systeem elimineert overbodige data en vereenvoudigt de bedrijfsstructuur.
 • Grotere flexibiliteit
  Keuzevrijheid in implementatie zorgt ervoor dat bedrijven de oplossing kunnen kiezen die het best bij hun behoeften past.
 • Toekomstbestendig
  Voorbereid op integratie met nieuwe technologieën zoals AI en IoT, houdt het bedrijven aan de voorhoede van innovatie.

Implementatieopties voor S/4HANA: On-Premise, Private Cloud, en Public Cloud

Na het verkennen van de geavanceerde kernfuncties van S/4HANA, is het belangrijk om de verschillende implementatieopties te begrijpen die beschikbaar zijn. Deze opties omvatten on-premise, private cloud, en public cloud, elk met unieke voordelen en overwegingen.

S/4HANA On-Premise

Biedt bedrijven volledige controle over hun ERP-systeem en data, met de mogelijkheid voor diepgaande aanpassing. Hoewel het meer initiële investeringen en IT-onderhoud vereist, is het ideaal voor organisaties met complexe bedrijfsprocessen of specifieke regelgevingsvereisten.

S/4HANA Private Cloud

Combineert enkele van de controle- en aanpasbaarheidsvoordelen van de on-premise optie met de flexibiliteit en het gemak van cloud computing. Dit is een goede keuze voor bedrijven die een balans zoeken tussen maatwerk en efficiënt beheer.

S/4HANA Public Cloud

Biedt de snelste implementatie en het meeste gemak in beheer en onderhoud, perfect voor organisaties die snelle waarde willen realiseren en minder behoefte hebben aan maatwerk. Met meer dan 800 best practices is is er voor ieder bedrijfsproces een standaard oplossing beschikbaar.

Benieuwd hoe de overstap naar S/4HANA bij andere organisaties verliep? White Fields, Yanmar en VanRijsingengreen gingen je voor.

Download expertpaper

De overstap van SAP ECC naar SAP S/4HANA Cloud is dé stap om een intelligente fabriek of groothandel te worden. De manier om je concurrentie voor te blijven en te voldoen aan de continu veranderende klantvraag. Bovendien leidt de overstap tot een flinke kostenbesparing en een substantiële verhoging van productiviteit en omzet. Te mooi om waar te zijn? Zeker niet! Vanuit onze kunnen wij bevestigen dat dit geen loze beloftes zijn, maar de realiteit. Daarom hebben we de expertpaper ‘7 x onmisbaar bij de overstap van SAP ECC naar SAP S/4HANA’ samengesteld. Dit document is ontworpen om je door het complexe landschap van digitale transformatie te leiden, en biedt waardevolle inzichten en begeleiding om de transitie binnen jouw organisatie soepel te laten verlopen.

Ben je klaar om de volgende stap in de digitale transformatie van je organisatie te zetten? Ontdek hoe je de overgang van SAP ECC naar SAP S/4HANA Cloud succesvol kunt navigeren. Download nu onze expertpaper en begin vandaag nog met het ontgrendelen van het potentieel van jouw organisatie.

Deel:

Gerelateerd