< Terug naar overzicht

Hogere klanttevredenheid en Kostenbesparing bij Royal Avebe dankzij SAP IBP

In de huidige, dynamische markt worden bedrijven geconfronteerd met een reeks complexe uitdagingen. Van klimaatverandering en fluctuerende energieprijzen tot onvoorziene economische schommelingen. Deze onzekerheden vereisen een heldere, snelle en flexibele aanpak van supply chain management. Een aanpak die Royal Avebe heeft gevonden in SAP Integrated Business Planning (IBP). Erik Pricker, Business Planning Manager bij Royal Avebe, deelt inzichten over hoe SAP IBP hen heeft geholpen bij het omgaan met deze onzekerheden. Avebe implementeerde 3 modules van IBP: IBP for Sales & Operations, Response & Supply en Demand.   

Over Royal Avebe  

Royal Avebe is een vooraanstaande speler in de agro-industrie. Avebe haalt voor ruim 2300 boeren, de aandeelhouders van de coöperatie, het maximale uit aardappelen. Of, zoals Erik Pricker zelf zegt, “we halen eruit wat erin zit”. Het bedrijf zet aardappelzetmeel en -eiwit om in innovatieve producten voor de voedingsmiddelenindustrie, maar ook voor de textiel- en papierindustrie. Met meer dan 1000 unieke eindproducten, verdeeld over 6 productiesites in Nederland, Zweden en Duitsland, is er een hoge mate van planningscomplexiteit. Tel daar de enorme afhankelijk van de oogst, en dus het weer, bij op en dan weet je dat een flexibele planning cruciaal is. Maar hoe krijg je dit voor elkaar? 

De keuze van Avebe voor SAP IBP 

Avebe stond voor de uitdaging om hun supply chain planning software te moderniseren om beter te kunnen reageren op de dynamische marktvraag en externe onzekerheden. De beslissing om SAP IBP te implementeren, was gericht op het verkrijgen van een flexibele, snelle planning en het optimaliseren van het besluitvormingsproces. Door scenario planning en data-analyse mogelijk te maken, bood Integrated Business Planning Avebe de gereedschappen om hun supply chain te optimaliseren. 

Implementatieproces en overwonnen uitdagingen 

De implementatie van SAP IBP bij Avebe was geen kleine onderneming. Als early adopter hadden ze te maken met een IBP dat nog in de kinderschoenen stond. Daarom vereiste het een nauwe samenwerking tussen verschillende afdelingen, zoals productie, logistiek en service management, en een diepgaand begrip van de bestaande processen om de software succesvol te integreren. Ondanks initiële obstakels, zoals het afstemmen van interne processen met de nieuwe software, leidde de implementatie tot significante verbeteringen. Pricker vertelt, “Het vermogen om snel scenario’s te modelleren en te evalueren, stelt ons in staat om proactief te handelen in plaats van reactief te reageren op marktveranderingen. Vroeger voerden we handmatig in Excel een scenario toe, bijvoorbeeld 30% minder oogst resulteert in x procent minder verkoopvolume. Omdat het handmatig gebeurde, kostte dit veel tijd, was het risico op fouten hoog en waren de resultaten niet altijd accuraat. Dankzij IBP Sales en Operations (S&OP) kunnen we nu verschillende scenario’s snel én flexibel doorrekenen. Hierdoor is de langetermijnplanning geoptimaliseerd. We weten nu precies welke capaciteit we nodig hebben om aan de vraag te voldoen. Ook kunnen we op voorhand voorspellen welke belofte we aan de klant kunnen doen bij veranderende omstandigheden.” 

Minder kosten en hogere klanttevredenheid 

Na de implementatie van SAP IBP zag Avebe een aanzienlijke verbetering in hun supply chain efficiëntie. “Vraagvoorspellingen werden nauwkeuriger en voorraadniveaus zijn geoptimaliseerd. Hierdoor is ook de productieplanning inzichtelijker en efficiënter geworden. Deze verbeteringen leidden niet alleen tot kostenbesparingen maar ook tot een hogere klanttevredenheid en betrouwbare leveringen. Dankzij de Excel add-in kunnen we al onze data snel filteren. Hierdoor kunnen we in 5 minuten aan Sales aangeven wat we de klanten kunnen beloven”, vertelt Pricker. 

Flexibel reageren op fluctuerende vraag 

Dat SAP IBP voor Avebe van grote waarde is, ervaarden zij tijdens de coronapandemie. De marktvraag in het voedingssegment fluctueerde toen onverwacht door een verschuiving van de vraag van restaurant naar supermarkt. Dankzij IBP kon Avebe snel verschillende productie- en distributiescenario’s simuleren, waardoor ze binnen enkele dagen een geoptimaliseerd plan konden implementeren om aan de veranderde vraag te voldoen zonder in te boeten op efficiëntie of winstgevendheid. 

De ervaring van Avebe onderstreept de cruciale rol van geavanceerde planningssystemen zoals SAP IBP in het huidige supply chain management. Met de voortdurende druk van marktveranderingen en de noodzaak voor duurzaamheid, is de mogelijkheid om snel te plannen en te reageren essentieel voor het succes van elk bedrijf. 

Van capaciteitsplanning naar operationele planning 

Na de implementatie van SAP IBP voor S&OP, waarbij de focus voornamelijk lag op het optimaliseren van de langetermijnplanning en capaciteitsplanning, heeft Avebe ook IBP Response & Supply geïmplementeerd. Deze IBP-applicatie focust zich op de operationele planning, waardoor de lijnplanners de kortetermijnplanning kunnen optimaliseren. De voorraadontwikkeling wordt berekend in IBP en iedere nacht vindt er een update van de forecast plaats. Zo is er nu dagelijks inzicht en kan er, indien nodig, snel worden bijgestuurd. 

Ook heeft Avebe IBP for Demand geïmplementeerd. Dit stelt hen in staat om de kwaliteit van de voorspelling te verhogen. Pricker: “In veel organisaties is het vertrouwen van accountmanagers in statistical forecasting heel laag. Een computer heeft niet vermogen en inzicht in de factoren die wij als mensen wel hebben. Dit was ook de gedachte binnen Avebe. Met het implementeren van IBP for Demand hebben wij met terugwerkende kracht een test gedaan. De resultaten van deze test gaven aan dat het systeem in 60% van de gevallen een betere forecast gaf dan de menselijke forecast. Dit was voor onze organisatie genoeg reden om hier verder mee aan de slag te gaan.” 

Krijg grip op je supply chain met SAP IBP 

Dit blog laat zien hoe Avebe’s proces met SAP IBP als inspirerend voorbeeld dient voor alle organisaties die streven naar een veerkrachtige, responsieve supply chain. Het verhaal illustreert de kracht van geïntegreerde business planning in het overwinnen van onvoorziene uitdagingen en het benutten van toekomstige kansen. Bij Quinso begrijpen we het belang van slimme oplossingen. De expertise die we bij verschillende klanten hebben opgebouwd, maakt dat wij als geen ander in staat zijn om de Sales & Operations binnen jouw organisatie naar een hoger niveau te tillen. Continue ontwikkeling gaat over slimme oplossingen, nu én in de toekomst. Met SAP Integrated Business Planning realiseer je een geïntegreerde, uniforme planning waarbij alle onderdelen van de supply chain op elkaar afgestemd kunnen worden. Benieuwd naar alle voordelen van SAP IBP? Check de oplossingenpagina hier:

Deel:

Gerelateerd