< Terug naar overzicht

Optimaliseer je supply chain met artificial intelligence

Beschouwt jouw organisatie artificial intelligence (AI) nog als een ver-van-mijn-bed-show? Of als een zorgelijke hype die wel weer overwaait? Dan is het tijd om wakker geschud te worden. Want AI is geen hype en ook geen bedreiging. Het is de toekomst. En het gaat jouw organisatie helpen om meer grip te krijgen op je supply chain. 

Je wil de totale kosten van je supply chain verlagen, snel kunnen reageren op klantvragen, betere en beter geïnformeerde beslissingen nemen én de klantvraag betrouwbaar voorspellen? Hoe neem je de beslissing om zulke ingrijpende onderwerpen te veranderen? Onderbuikgevoel. Zakelijk instinct. Dat was lange tijd de basis voor belangrijke bedrijfsbeslissingen. Leidinggevenden waren het gewend om organisaties op deze manier te besturen, omdat het bedrijf zo ontstaan en groot gemaakt was. Een onderbouwing voor keuzes was er vaak niet. Het was een kwestie van vertrouwen op gevoel en hopen op het beste.  

Slimmer gebruikmaken van data 

Die tijd ligt inmiddels ver achter ons. In plaats van op het gevoel van een leidinggevende, vertrouwen organisaties inmiddels op data. Dat is een belangrijke stap, maar de reis houdt daarmee niet op. De mogelijkheden om data nóg slimmer te gebruiken, blijven groeien. En dus is het van groot belang om ook de volgende stappen te zetten. Vooral omdat alle factoren waar je organisatie mee te maken heeft, veel complexer zijn geworden. Zeker als het gaat om de supply chain. 

De behoefte van je leveranciers, toeleveranciers, logistieke partners en klanten verandert razendsnel. Op maat gemaakte en gepersonaliseerde producten, spoedorders, overal wil je snel op kunnen reageren. Het is een enorme puzzel om dat allemaal op elkaar af te stemmen. Iedere keuze die wordt gemaakt, heeft gevolgen. Gevolgen die vaak niet te voorzien of te overzien zijn. En in dat soort gevallen is zelfs data-gedreven werken soms niet toereikend genoeg. 

Helpende hand voor jouw organisatie

Een organisatie heeft een helpende hand nodig, die continu de meest actuele data voor je verzamelt en analyseert. Daarom maakt SAP Integrated Business Planning gebruik van geavanceerde artificial intelligence. IBP digitaliseert en connecteert al je processen, zodat jij je klanten nog beter kan bedienen en je organisatie nog sterker en veerkrachtiger wordt. Grensverleggende tools als machine learning (ML) en voorspellende analyses ontwikkelen algoritmen en modellen die jouw organisatie helpen om onderbouwde, toekomstgerichte keuzes te maken.  

Klinkt dat nog wat vaag en ingewikkeld? We noemen enkele concrete voorbeelden van hoe AI in SAP Integrated Business Planning de supply chain van jouw organisatie kan optimaliseren: 

  • Geautomatiseerde planningen 
    Hoeveel tijd zijn jouw medewerkers nog kwijt aan terugkerende en handmatige taken, zoals planningen maken? Tijdrovend werk, dat ook foutgevoelig is. Met AI automatiseer je je planning en bovendien herkent het, door slimme analyses, onregelmatigheden en mogelijke fouten. Zo optimaliseer je je planning en hebben medewerkers meer tijd voor taken waarbij ze meer toegevoegde waarde leveren aan je organisatie. 
  • Nauwkeurige vraagvoorspellingen 
    Niemand weet precies wat de toekomst brengt, maar op basis van historische gegevens en bijvoorbeeld aanvullende externe data kan AI daar wel een onderbouwde inschatting van maken. Machine learning algoritmen analyseren alle beschikbare data en zetten deze om naar nauwkeurige voorspellingen over de vraag naar producten of diensten. Door je productieplanning en voorraadbeheer hierop af te stemmen, speelt jouw organisatie proactief in op de toekomstige vraag. 
  • Een meer duurzame planning 
    Duurzaamheid is een steeds belangrijker onderdeel van de supply chain. Het milieu speelt een grote rol en organisaties zijn zich, mede door de maatschappelijke aandacht hiervoor, in toenemende mate bewust van hun verantwoordelijkheid voor de carbon footprint van producten. De machine learning in SAP IBP helpt je om nauwkeuriger aan de toekomstige vraag te voldoen met een geoptimaliseerde afstemming van vraag en aanbod. Daarmee kun je beter en eenvoudiger onnodige emissies elimineren van bijvoorbeeld afval, opslag, energie en transport. 
  • Altijd de juiste voorraad 
    Met behulp van machine learning verwerk en analyseer je gegevens uit je supply chain, rekening houdend met bijvoorbeeld seizoensinvloeden, vraagvariaties en levertijden. Door al deze data naast elkaar te leggen, krijg je inzicht in de optimale voorraadniveaus voor iedere tijd van het jaar. Zo voorkom je grote overschotten of tekorten, optimaliseer je de cashflow en bespaar je als organisatie veel kosten. Ook kan je zien welke gevolgen eventuele veranderingen van je voorraad of prijs hebben.

MidOcean, Remeha en Avebe verrijken operationele processen met SAP IBP 

Een nauwkeurige vraagvoorspelling is essentieel voor organisaties in de maakindustrie. Want hoe beter de productieaantallen matchen met de vraag, hoe lager de voorraadkosten en hoe hoger de servicegraad. Hoe dit er in de praktijk uitziet? Bij onze klanten MidOcean, Remeha en Avebe hebben we SAP Advanced Planning & Optimization (APO), de voorganger van IBP, geïmplementeerd. De overkoepelende uitdaging bij deze bedrijven lag in het nauwkeuriger kunnen plannen en sneller voldoen aan de wisselende klantvraag. Dankzij Advanced Planning worden bij al deze bedrijven de verkoopdata, voorraadgegevens en machinecapaciteit gecombineerd tot een realistisch operationeel plan. Hierdoor wordt de operationele planning op een integrale manier benaderd, met optimale afstemming tussen logistiek, bedrijfsbureau en customer service. De expertise die wij onder andere bij klanten als Fujifilm opgebouwd hebben, maakt dat we als geen ander in staat zijn om de Sales & Operations binnen bedrijven naar een hoger niveau te tillen. Wij zijn gespecialiseerd in duurzame supply chain oplossingen, we doen niet anders. 

Ontdek meer over SAP Integrated Business Planning 

Hoe verlaag je de totale kosten van de supply chain, reageer je snel op klantvragen en neem je betere en beter geïnformeerde beslissingen? Klik op de onderstaande knop voor meer informatie:

Deel:

Gerelateerd